Hlavné mesto bude mať vlastné stádo oviec umiestnené na Kráľovej hore

NETKY.SK • 29 Október 2019, 18:15 • 2 min
Hlavné mesto bude mať vlastné stádo oviec umiestnené na Kráľovej hore

BRATISLAVA - Na lúku Kráľova hora v bratislavskej mestskej časti Karlova Ves a v blízkosti národnej prírodnej rezervácie Devínska Kobyla umiestni mesto stádo oviec, ktoré sa majú pásť, a tým pomôcť k udržaniu biodiverzitu v tejto časti Bratislavy.

slovakia

left justify in out

"Časť lúčnej plochy Kráľovej hory nad sídliskom Dlhé Diely sme už vyznačili drevenými kolmi, práve na tomto mieste umiestnime už čoskoro prvé mestské stádo oviec "PressburgOVCE“,“ uviedlo hlavné mesto na sociálnej sieti.

 

V chránených územiach, akou je aj Devínska Kobyla, ktoré sú vo vlastníctve hlavného mesta, každoročne vykonávajú finančne náročnú údržbu.

 

"Treba povedať, že táto sa v minulosti zanedbávala. Výsledkom je, že tieto lokality zarastajú náletovými drevinami, rozširujú sa tu invázne rastliny (pajaseň žliazkatý a krídlatka japonská) a zanikajú prirodzené biotopy, ktoré sa tu po stáročia vyvinuli vďaka pravidelnému spásaniu,“ podotklo hlavné mesto.

 

img

 

K spásaniu trávyna Kráľovej hore sa rozhodli aj na základe odporúčania Štátnej ochrany prírody. Plánom je vytvoriť systém pravidelného spásania lúk hospodárskymi zvieratami. Cieľom vytvorenia takéhoto mestského stáda oviec je aj priblíženie salašníctva a tradície ovčiarstva mestskej verejnosti. 

 

"Zhotovenie a osadenie plôtikov prejde povoľovacím procesom v úzkej koordinácii so Štátnou ochranou prírody, ktorá je o tomto informovaná. Žiadna z týchto trávnatých plôch nebude trvalo oplotená. Budú sa totiž meniť podľa potreby,“ dodalo hlavné mesto.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies