Premiér Róbert Fico sa vyjadril po rokovaní vlády: Rozhodnutia, Kritika a Plány

NETKY.SK • 30 November 2023, 09:00 • 2 min
Premiér Róbert Fico sa vyjadril  po rokovaní vlády: Rozhodnutia, Kritika a Plány

Premiér sa dnes vyjadril po rokovaniach koaličnej rady, odmieta kritiku médií za nedostatočné informovanie a oznámil dôležité opatrenia pre ľudí s hypotékami. Zároveň vyslovil nesúhlas s rozhodnutím o zvýšení ceny plynu a avizuje odvolanie členov ÚRSO. Rovnako oznamuje mimoriadnu schôdzu o kontroverznom prípade v Dubaji a reaguje na očakávania ohľadom rozpočtu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Naše nepriateľské médiá, osobitne Denník N, sa dnes vysťažovali, že sme ich o rannom rokovaní koaličnej rady  informovali veľmi lakonicky. Áno, je pravda, že sme k fotografiám z rokovania koaličnej rady zverejnili iba jednu vetu, a to, že vládna koalícia sa dohodla na ďalšom postupe, aby vláda mohla splniť svoje ciele. A čo treba viac povedať, keď je to pravda? Naozaj sme sa dohodli na podstatných veciach a nepotrebujeme informovať osobitne nepriateľské médiá o farbe ponožiek, ktoré sme mali.

Výsledkom dohody je, že dnes vláda schválila, okrem iného, dôležité návrhy zákonov týkajúce sa pomoci ľuďom, ktorí majú hypotekárne úvery a banky im neúmerne zvýšili úrokové sadzby. V mnohých prípadoch z jedného percenta až na 5 percent. Ak niekto platil mesačnú splátku 300 eur, môže platiť až 500 eur a ani pes po ňom neštekol, keď tu vládol Matovič s Hegerom a Ódorom. Riešili sme tri kategórie.

 

-Prvou je skupina ľudí, ktorým banky neúmerne zvýšili úroky v priebehu roka 2023. To sme pôvodne ani nechceli, ale nemôžeme nechať týchto ľudí bez akejkoľvek pomoci. Títo si budú môcť uplatniť za rok 2023 daňový bonus až do výšky 1800 eur.

-Druhou kategóriou sú ľudia, ktorým banky zvýšia úroky po 1. januári 2024. Tým úrady práce môžu mesačne pomôcť s príspevkom až 150 eur. V podstate štát v roku 2024 a nasledujúcich preplatí držiteľovi hypotekárneho úveru až 75 percent zo zvýšenia úrokových sadzieb.

-A potom je to tretia kategória ľudí, ktorí si chcú zobrať nový hypotekárny úver po 1. januári 2024. Tým pomôžeme daňovým bonusom do výšky až 1200 eur. Robíme, čo môžeme a priznám sa, keď pozerám na stav verejných financií, že doslova čarujeme.

 

Na rokovanie vlády som dnes pozval aj predsedu ÚRSO, aby nám vysvetlil, prečo v pondelok rozhodli o zvýšení ceny plynu pre domácnosti o 125 percent bez toho, aby nám aspoň brnkol, že, haló, vláda, vy sociálnodemokratickí a národní dementi, tu máte, na, darček od predchádzajúcej vlády, zdochnite. Takúto primitívnosť som nečakal, aj keď na čele tohto vraj nezávislého úradu sú ľudia od Sulíka, ktorý so svojou bandou v Dubaji prepil, prefajčil a prehulákal státisíce eur zo štátneho rozpočtu. Vo všeobecnosti som dúfam považovaný za džentlmena, ale dnes na rokovaní vlády som odhodil biele rukavičky a prihovoril som sa nezávislému pánovi predsedovi ÚRSO od srdca.

 

V podstate jeho aj jeho kolegov považujem za sociálnych teroristov a nemám žiadne pochybnosti o tom, že takéto zvýšenie ceny plynu pre domácnosti, ktoré nemá v histórii obdobu, urobili len preto, aby nám skomplikovali život. Dobre vedeli, že máme totálne zdevastované financie vďaka Matovičovi, Hegerovi a Ódorovi. Ale však prečo to novej vláde neskomplikovať? Pravda, pán Juris. Už som stokrát povedal, že sa nemienim sťažovať, lebo víťazstvo vo voľbách sme si želali a chceli sme aj prevziať zodpovednosť za riadenie štátu. Skrátim to. Sociálni teroristi budú z ÚRSO odvolaní a my nájdeme riešenie, aby cena plynu nešla v roku 2024 hore. Sľúbili sme to a musíme to doručiť. 


Ako bonus sme doručili do NR SR návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze, na ktorej budeme rokovať o hýrení pána Sulíka, jeho dcérky a spol. v Dubaji a kde ho požiadame, aby vzniknutú škodu nahradil. Ak má peniaze na ranč v Austrálii, určite, okrem iných škôd, nájde peniaze aj na 100 000 poldecákov, ktoré v Dubaji doslova vychlastali.


Viete, celý príbeh okolo Dubaja je o to vážnejší, že nepriateľské médiá sa nám chechcú. Nech sa páči, áno, je pravda, že Matovič, Heger, Sulík a spol. zruinovali verejné financie, a my nezávislé slávne médiá sme ich v tom aj podporovali, no teraz sa ukáž, Fico a spol., čo s tým ideš urobiť. Problém je to, že celé tri roky sa Slovensko spravovalo tak, ako ten bar v Dubaji. Krížom krážom, bez elementárnej zodpovednosti.


Zajtra ma čaká ďalší zaujímavý deň. Bude koaličná rada k rozpočtu, kde chcem dopredu poďakovať ministrovi financií Lacovi Kamenickému a jeho tímu za všetko úsilie vynakladané pri rokovaniach s jednotlivými rezortmi. Ešte raz, predchádzajúca vláda rozvrátila verejné financie a tzv. mainstreamové médiá sa tešia, že si na rozpočte vylomíme zuby. Ubezpečujem ich, že si mýlia. Lacovi Kamenickému, ktorý sa ma prirodzene pýta na politické postoje k rozpočtu, dávam jednoduchý recept na vyriešenie všetkých prakticky neriešiteľných problémov s rozpočtom. Recept spočíva v otázke, ako dostať štyri slony do dnes už aj na Slovensku slávnej Fiatky 500. Moja odpoveď je jednoduchá, dva slony dopredu a dva dozadu. A keď niekto rozmýšľa nad mojím receptom, jeho zmätok v mysli prehĺbim druhou otázkou. Ako zistíte, že slony sú v kine? No lebo fiatka parkuje pred kinom.


Aby toho nebolo málo, budem v Gabčíkove, ale mám aj dve stretnutia dvoch odlišných svetov. Stretnem sa s americkým a ruským veľvyslancom. S rešpektom ku každému z nich. Lebo nemám čiernobiele okuliare a odmietam politiku jedného jediného správneho politického názoru.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies