Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
30. sep. 2022Jarolím
BratislavaBratislava 19°
Biblia
TV program
Moje Netky
16.04.2022 08:00 Zaujímavosti
Moderátor Richard Vrablec – Veľká noc na Makarskej riviére
ilustračné foto
ilustračné foto
ilustračné foto
ilustračné foto
ilustračné foto
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
16.04.2022 08:00 Zaujímavosti

Moderátor Richard Vrablec – Veľká noc na Makarskej riviére



Rovnako ako všetky letoviská aj Makarská riviéra sa vyznačuje náporom hlavne v letných dovolenkových mesiacoch. Richard Vrablec, ktorý tam vlastní nehnuteľnosť, sa s nami podelil o miestne veľkonočné tradície a vysvetlil, prečo je výhodné ísť tam mimo sezóny.


 

Veľká noc na Makarskej riviére má spoločné znaky s našou. Rovnako ako na Slovensku aj v Chorvátsku na Veľkú noc zdobia vajíčka a inak tomu nie je ani na Makarskej riviére.  

 

„Tejto tradícii sa hovorí „pisanica“,“ opisuje mieste zvyky  Richard Vrablec. „Techniky farbenia sú rôzne – od používania cibule na hnedú farbu, cez cviklu pre červenú až po kel pre vytvorenie modrých vajíčok. Nedávajú sa však „šibačom“, ako je to u nás, ale Chorváti si vymysleli zábavnú hru – vojnu vajec. Pri nej proti sebe súperia jednotlivé vajíčka tak, že jedno udiera do druhého. To, ktoré ostane nerozbité, môže pokračovať v hre ďalej. Vajíčko si, najmä v minulosti, dávali aj zamilované dvojice, keď dievčatá dávali svojím snúbencom vajíčko so slovami „toto vajce sa za bozk dáva“.

 

 

Tradičným jedlom v Chorvátsku je počas Veľkej noci šunka, ktorá sa podáva s rôznym doma napečeným pečivom. Veriaci berú jedlo do kostola, aby sa posvätilo a až potom sa z neho môže jesť.“

 

 

Pálenie dreva a procesia

 

Veľkonočné zvyky sa líšia aj v závislosti od regiónu.

 

„Vo vnútrozemí sa pália vysoké ohne, známe ako „vuzmenka“ alebo „vuzminca“, prezrádza ďalej Richard. „Zapália sa ráno na Veľkú noc. Drevo na tie najvyššie môže byť naukladané až do výšky dvadsať metrov. V niektorých častiach Chorvátska sa ohne zakladajú už na Bielu sobotu a všetci, ktorí sa tejto udalosti zúčastnia, si prinesú aj vlastný kus dreva, ktorý zapália a vezmú si ho domov. Aj takto si k sebe prinesú kúsok „svätého“ ohňa.“

 

 

Ak strávite Veľkú noc na Hvare, môžete sa zúčastniť jedinečnej procesie, zapísanej medzi nehmotné kultúrne dedičstvo UNESCO. V deň Poslednej večere sa veriaci vydajú na púť dlhú asi 22 kilometrov. Jeden z nich pritom po celý čas nesie na pleciach niekoľkokilogramový kríž a posledných sto metrov musí prebehnúť. Celá procesia sa začína okolo desiatej večer a končí sa až v ranných hodinách. Ďalší deň je tak na ostrove neobvykle ticho, všetci zúčastnení dospávajú dlhú noc.

 

 

„Osobne som sa zúčastnil susedskej párty, kde dvaja zo susedov oslavovali 40.-tku a my s nimi aj príchod Veľkej noci. Každý niečo priniesol, napečené alebo pripravené, a potom sa spoločne pieklo jahňa. Zaujímavé je, že takto sa stretávajú aspoň raz za týždeň, debatujú, preberajú aj problémy domu, v ktorom bývajú, pretože nepokladajú za svoj len byt, ale celý dom, v ktorom žijú, a to mi je veľmi sympatické.“

 

 

Richard ešte spomenul miestnych výrobcov kvalitného olivového oleja, ktorý dokonca istý človek dováža aj do Bratislavy a jeho kvalita je skutočne výnimočná. Makarská však ponúka aj množstvo iných potravín, čoskoro sa tam objavia jahody, krásne voňavé, takže v každom prípade ešte zdôraznil, užite si Makarskú mimo sezóny.

 

Má to len výhody

 

„V lete je tu všetko predražené, v apríli a máji tu nájdete úžasnú prebúdzajúcu sa prírodu. Počas nádherných prechádzok v lese si môžete nazbierať špargľu a pripraviť z nej skvelé zdravé jedlá, rovnako aj mladé púpavové listy, z ktorých je úžasný šalát, stačí ho len poliať olivovým olejom, osoliť a zaručí skvelé trávenie,“  spúšťa chválospevy moderátor.

 

 

 „Makarská vyzerá na jar ako nádherná botanická záhrada, sú tu kopce, s nádhernými výhľadmi na celú riviéru a národný park Kotišina. O týždeň sa už bude dať kúpať aj v mori, teraz v ňom vydržím pár minút, pretože voda má okolo 15 stupňov, ale koncom apríla a v máji už aj 19,“ vymenúva Richard.

 

 

Na záver pridá niekoľko dobrých rád: „Veľmi dobré je to aj v septembri a októbri, kedy hlavní turisti odídu a dozrieva hrozno, je tu lacná zelenina a teploty okolo 30 stupňov. Ako na jar je výborná aj cesta, pretože nie je príliv turistov a cesty sú pomerne prázdne. Z Bratislavy je najlepšia cesta, ktorú odporúčam využiť aj na cestu do Chorvátska, a to – na Gyõr, Szombathely, cez slovinskú Lendavu a pokračovať na Čakovač a odtiaľ na diaľnicu na  Záhreb. Rovnako ako ceny potravín klesajú mimo sezóny aj ceny v kaviarňach a reštauráciách. Makarská sa pomaly pripravuje na budúcoročný vstup do únie a ceny sa už uvádzajú nielen v kunách, ale aj v eurách.“

 

Prečítajte si tiež: Ako meníme veľkonočné zvyky, v čom sme stále výnimoční a čo značilo okované vajíčko?



reklama


reklama


Kríza, ktorú priniesol koronavírus, nás silno zasiahla. Vopred ďakujeme každému, kto zašle hoci len niekoľko centov na náš účet SK30 7500 0000 0040 2698 9329 Pomôžete tak ľudom, ktorí už roky pracujú pre vás, našich čitateľov, a to aj napriek nižšiemu platu či predĺženému pracovnému času.


Zdroj: Netky Anna Olvecká

Foto:  Archív Richarda Vrableca



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

ilustračné foto
ilustračné foto
ilustračné foto
ilustračné foto
ilustračné foto

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
NAJČÍTANEJŠIE
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok