Investorov čaká rok kovov. Zlato sa môže dostať na rekordnú úroveň 2 300 dolárov

NETKY.SK • 28 Január 2024, 12:44 • 2 min
Investorov čaká rok kovov. Zlato sa môže dostať na rekordnú úroveň 2 300 dolárov

Tento rok by sa mohol stať rokom kovov. V centre pozornosti investorov sa môžu ocitnúť zlato, striebro, platina, meď aj hliník. Konštatuje to analytik Saxo Bank Ole Hansen s tým, že zlato by sa mohlo dostať na novú rekordnú úroveň okolo 2 300 dolárov za troyskú uncu.

slovakia

left justify in out

Priestor pre ďalšie cenové zisky

V prípade drahých kovov podporia dopyt vyhliadky na nižšie reálne výnosy a nižšie náklady na držanie pozície bez úrokov, najmä prostredníctvom produktov obchodovaných na burze, kde boli investori posledných sedem štvrťrokov čistými predajcami.

 

„Po prekvapivo robustnom výkone v roku 2023 vidíme v roku 2024 priestor pre ďalšie cenové zisky,“ hovorí analytik poukazujúc na skutočnosť, že americký Federálny rezervný systém (FED) smeruje k znižovaniu úrokových sadzieb.

 

Zlato a platina smerujú k rekordným číslam

„Práve rekordné nákupy centrálnej banky za posledné dva roky boli hlavným dôvodom, prečo sa zlatu darilo, a to aj napriek prudkým nárastom reálnych výnosov, a prečo striebro utrpelo viac počas obdobia korekcie. Striebru totiž neprospel neustály základný dopyt,“ vysvetľuje odborník.

Podľa neho by zlato mohlo dosiahnuť nový rekord na úrovni 2 300 dolárov za troyskú uncu. Striebro môže nájsť ďalšiu podporu v očakávanej rely medi a spochybniť maximum z roku 2021 na úrovni 30 dolárov, čo signalizuje pokles pomeru zlato-striebro pod 10-ročný priemer okolo hodnoty 78,3. Dokonca ešte lepšie ako zlatu by sa v tomto roku mohlo dariť platine.

Meď a hliník podporuje aj zelená transformácia

Ako uvádza odborník ďalej, priemyselné kovy môžu ťažiť z výpadkov v dodávkach a dopĺňania zásob v priemysle, keďže náklady na financovanie klesajú. Pomáha im aj rastúci dopyt v Číne, ktorý kompenzuje slabosť zvyšku sveta. K tomu sa pridáva tiež zelená transformácia, ktorá bude neustále naberať na sile.

 

„Meď zostáva naším obľúbeným priemyselným kovom. Očakávame silný dopyt, ako to bolo minulý rok v Číne. To udržalo burzou monitorované akcie blízko viacročného minima. Existuje aj riziko prerušenia dodávok a zníženia produkcie,“ komentuje O. Hansen upozorňujúc na to, že už sme boli svedkami veľkých výpadkov dodávok, najmä v prípade medi – takzvaného kráľa zelených kovov, vďaka tomu, že má mnohonásobné využitie. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: FinReport, Foto: FinReport / Shutterstock (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies