Policajný prezident začal s čistkami v NAKA. Odvolal viacerých funkcionárov

NETKY.SK • 8 Október 2021, 11:51 • 2 min
Policajný prezident začal s čistkami v NAKA. Odvolal viacerých funkcionárov

BRATISLAVA - Policajný prezident Štefan Hamran avizuje ďalšie personálne zmeny.

slovakia

left justify in out

Doterajšia riaditeľka Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Eva Kurrayová vo funkcii končí k 15. októbru. Koncom roka ukončia služobný pomer aj viceprezidenti Policajného zboru Jana Maškarová a Róbert Bozalka. Dočasný policajný prezident Štefan Hamran o tom informoval na piatkovej tlačovej konferencii. Avizuje aj ďalšie personálne zmeny. 

 

Obvinení vyšetrovatelia NAKA 

Dočasne poverený policajný prezident tiež rozhodol, že obvinení vyšetrovatelia NAKA - Ján Čurilla, Pavol Ďurka, Milan Sabota a Štefan Mašin, ktorí idú po krku najvyššie postaveným ľuďom bývalej vlády, zostávajú v službe. Sú stíhaní pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa a zločin marenia spravodlivosti v súvislosti s vyšetrovaním trestných vecí okolo zločineckej skupiny takáčovcov.

 

Podľa Štefana Hamrana nie je potrebné postaviť ich mimo služby, pretože na to neexistuje dôvod. „Dnes tam nie je dvojnásobne žiaden dôvod,“ doplnil a poďakoval im za poctivú prácu.

 

Súvisiaci článok: AKTUALIZÁCIA: Vyšetrovatelia NAKA aj dočasný šéf inšpekcie idú na slobodu

 

Doplnil, že aj naďalej budú pracovať v tíme Očistec a vyšetrovať zločineckú skupinu okolo obvineného nitrianskeho podnikateľa Norberta  Bödöra. Hamran pripomenul, že Krajský súd v Bratislave prepustil 1. októbra obvinených vyšetrovateľov NAKA. Súd konštatoval, že ich stíhanie je neopodstatnené

 

Vyšetrovatelia sa podľa šéfa polície chcú vrátiť do práce. „Sám som bol prekvapený, že majú väčšiu chuť pokračovať, ako mali predtým," poznamenal. Konflikt záujmov nevidí, keďže nevyšetrujú vlastné skutky. Dodal, že ide o profesionálov, ktorých doterajšiu prácu možno hodnotiť v superlatívoch.

 

„Považujem to za určitú formu zadosťučinenia. Pretože títo vyšetrovatelia boli označovaní veľmi nevhodným a ponižujúcim spôsobom za zločincov a mafiánov. Dnes to vyzerá tak, že spravodlivosť v podmienkach Slovenskej republiky má šancu a naberá druhý dych,“ povedal policajný šéf.

 

Prečítajte si tiež: Policajný prezident posilní vyšetrovacie tímy. Plánuje aj personálny audit!

 

ÚIS konal protizákonne

„Kde sú ďalší, ktorí sú kľúčoví v tomto prípade, ktorí môžu ozrejmiť čo sa tu vlastne stalo? Ako sme dospeli do takého štádia, že čestní vyšetrovatelia sa ocitli vo väzbe?“ pýtal sa Hamran. Poukázal pri tom, že Úrad inšpekčnej služby (ÚIS) sa odvolával na výpoveď obvineného bývalého šéfa operatívy NAKA Jána K., na ktorého sú vydané zatýkacie rozkazy a na podnikateľa Petra Košča.

Podľa policajného šéfa sú čoraz väčšie pochybnosti o tom, že vyšetrovací tím ÚIS konal v rozpore so zákonom. „Ja si myslím, že v priebehu budúceho týždňa sa dozvieme finálny verdikt a najmä to odôvodnenie. Som zvedavý, ako sa s tým vysporiada Úrad inšpekčnej služby, že tam má tím, u ktorého je vysoká pravdepodobnosť, že konal nie v súlade so zákonom,“ dodal Hamran, podľa ktorého za obvinením vyšetrovateľov stoja „temné sily“, ktoré „na konci tohto príbehu budú mať konkrétne mená“.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies