Premiér: Organizátorom protestov som ponúkol primeraný termín na stretnutie

NETKY.SK • 23 Apríl 2018, 14:43 • 2 min
Premiér: Organizátorom protestov som ponúkol primeraný termín na stretnutie

BRATISLAVA – Predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD) si nemyslí, že by situácia v Slovenskej republike bola taká vážna, aby sa s organizátormi celoslovenských protestov Za slušné Slovensko musel stretnúť do 24 hodín. Pellegrini to uviedol v pondelok v reakcii na oznámenie predstaviteľov iniciatívy, že im bol premiérovým úradom ponúknutý ako najskorší možný termín 10. máj.

slovakia

left justify in out

Premiér po stretnutí s predstaviteľmi KOZ na Úrade vlády vyhlásil, že na minulotýždňovú požiadavku organizátorov protestov reagoval adekvátne a do 24 hodín od ich požiadavky im ponúkol termín na stretnutie. Vysvetlil pritom, že skôr ako 10. mája schôdzka nie je možná vzhľadom na jeho nabitý pracovný program, ale aj vzhľadom na menšiu vážnosť obsahu schôdzky. Navrhnutý termín považuje za primeraný a odkázal, že mu nemôže nikto nátlakom diktovať, kedy sa má stretnutie uskutočniť.

 

„Situácia v Slovenskej republike nie je taká dramatická, taká vážna, aby sme sa museli stretnúť s uvedenými študentmi do 24 hodín. Ich námety sú koncepčného charakteru, myslím si, že 10. máj je primeraný termín a ja sa budem veľmi tešiť na konštruktívne námety, s ktorými prídu, a to, čo budem môcť a bude sa mi zdať prospešné pre Slovensko, sa budem snažiť aj implementovať do nejakých našich opatrení," prisľúbil Pellegrini.

 

Predstavitelia občianskej platformy chceli na schôdzke s premiérom diskutovať o obsadzovaní postu ministra vnútra, ktorý sa uvoľnil po demisii Tomáša Druckera (nominant Smeru-SD). Nominácia má byť oznámená už tento týždeň, diskusia o tejto veci 10. mája tak bude bezpredmetná, vysvetlili.

 

Jeden z organizátorov protestov Juraj Šeliga v pondelok informoval, že na Pellegriniho chceli apelovať, aby rezort vnútra riadil nezávislý človek, ktorý nie je pod kontrolou strany Smer-SD, ani nie je jej nominantom, pretože len tak možno obnoviť dôveru ľudí v štátnu moc po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Občianska iniciatíva by uvítala, keby v tejto otázke vznikla široká politická zhoda.

 

Premiér takúto možnosť vylúčil. Oznámil, že o nominácii bude rozhodovať predsedníctvo jeho strany v zmysle koaličnej zmluvy, podľa ktorej post patrí Smeru-SD. „Keď strana definitívne na predsedníctve rozhodne o nominácii, okamžite požiadam pána prezidenta, aby nám dal termín, kedy mu môžem nového ministra alebo ministerku prísť predstaviť s tým, že nič by nemalo brániť vymenovaniu, keďže v zmysle ústavy by prezident mal vymenovať takého ministra, akého mu ja predložím," ozrejmil.

 

Pellegrini pritom bude preferovať, aby po neúspešnom experimente s externým krízovým manažérom bol nový šéf rezortu človek, ktorý bude okamžite schopný riadiť ministerstvo. Ku konkrétnym menám sa vyjadrovať nechcel, najčastejšie sa spomína meno súčasnej štátnej tajomníčky ministerstva vnútra Denisy Sakovej.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona