Moskva vydala akreditáciu prvému diplomatovi z vlády Talibanu

NETKY.SK • 31 Marec 2022, 11:30 • 2 min
Moskva vydala akreditáciu prvému diplomatovi z vlády Talibanu

TUNXI – Tretia ministerská konferencia susedných krajín Afganistanu sa koná vo štvrtok v čínskom Tunxi vo východnej provincii Anhui, zúčastňuje sa na nej ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, ako aj ministri zahraničných vecí a predstavitelia Číny, Pakistanu, Iránu, Tadžikistanu, Turkménska a Uzbekistanu.

slovakia

left justify in out

Moskva udelila akreditáciu prvému afganskému diplomatovi z vlády Talibanu, ktorý minulý mesiac pricestoval do Ruska, uviedol ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

 

„Chcel by som poznamenať, že prvý afganský diplomat, ktorý prišiel do Moskvy minulý mesiac a bol vyslaný novými úradmi, získal akreditáciu na našom ministerstve,“ povedal Lavrov na konferencii krajín susediacich s Afganistanom.

 

img

Sergej Lavrov

 

Poznamenal, že „napriek nedostatku manažérskych skúseností, finančným a ekonomickým obmedzeniam, vojenskému a politickému tlaku zo strany Spojených štátov a ich spojencov sa novej administratíve Afganistanu ako celku darí udržať štát nad vodou“.

 

Prečítajte si tiež: Taliban obmedzil ženám cestovanie. Čo im zakázal?

 

„V sektore boja proti terorizmu vidíme určité pozitívne výsledky. Vyvíja sa úsilie o dodržiavanie ľudských práv. Kábul aktívne pracuje na rozširovaní diplomatických a ekonomických väzieb. Zaznamenávame postupné nadväzovanie obchodnej a hospodárskej spolupráce predovšetkým s krajinami regiónu, ktorých obchodné štruktúry prejavujú záujem o Afganistan. Všetky tieto kontakty, samozrejme, prispievajú k medzinárodnému uznaniu nových afganských úradov,“ povedal minister.

 

img

Hovorca afganského vládneho hnutia Taliban Zabíhulláh Mudžáhid

 

Začiatkom augusta 2021 Taliban zintenzívnil ofenzívu proti afganským vládnym silám. 15. augusta vstúpili do Kábulu a na druhý deň oznámili, že vojna sa skončila. Posledné dva augustové týždne došlo z kábulského letiska, ktoré bolo pod ochranou americkej armády, k hromadnej evakuácii západných občanov a Afgancov, ktorí s nimi spolupracovali.

 

V noci 31. augusta americká armáda opustila letisko v Kábule, čím sa skončila takmer 20-ročná vojenská prítomnosť USA v Afganistane. Začiatkom septembra oznámili zloženie dočasnej vlády Afganistanu, na čele ktorej stál Mohammad Hassan Akhund, ktorý mal počas prvej vlády Talibanu na starosti zahraničnú politiku.

 

Možno vás zaujme: Taliban zakázal vysielanie správ BBC v troch miestnych jazykoch

  

     




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies