AKTUALIZOVANÉ: Na Slovensku pribudlo takmer 12-tisíc pozitívnych prípadov, lekári prosia o pomoc! Blížime sa ku kritickej hranici

NETKY.SK • 31 December 2020, 10:52 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ: Na Slovensku pribudlo takmer 12-tisíc pozitívnych prípadov, lekári prosia o pomoc! Blížime sa ku kritickej hranici

BRATISLAVA - Na Slovensku prekonal počet pozitívne testovaných ľudí na nový koronavírus ďalší rekord. Nemocnice kolabujú, zdravotníci prosia o pomoc a verejnosť vyzývajú k zodpovednosti počas Silvestra.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

  • aktualizované 14:44

Predseda vlády Igor Matovič ľudí na sociálnej sieti verejnosť vyzval, aby ľudia počaa silvestrovských osláv nikam nechodili. Dodal, že vláda o tomto nariadení bude rokovať dnes od 15:00 hodine. Od polnoci by tak mal platiť ešte prísnejší lockdown.

 

Matovič na sociálnej sieti zdôraznil, že končí aj výnimka, ktorú sme poznali pod pojmom "bubliny". Premiér odkázal všetkým, aby už nijkto nijak necestoval a každý zostal tam, kde sa práve nachádza. 

 

Prezidentka vyzvala k zodpovednosti počas osláv

K výzve, aby sa znížila mobilita sa pripojila aj prezidentka Zuzana Čaputová. Zdôraznila, že práve aj silvestrovská noc, a to, ako sa počas nej budeme správať, bude rozhodujúca pre ďalšiu situáciu. Kolabs nemocníc môžeme oddialiť aj veľkou zodpovednosťou počas osláv príchodu roku 2021.

 

Čaputová je presvedčená, že by sme mali oslavovať maximálne zodpovedne a pristupovať k všetkému aktuálnemu dianiu maximálne pokorne. Máme byť v čo najvyššej miere ostražití a zodpovední. Verí, že tak výrazne pomôžeme zdravotníkov v ich aktuálne ešte viac zvýraznenej náročnej úlohe.

 

V Nitre je situácia kritická

Na Slovensku za stredu pribudlo 6315 prípadov nákazy koronavírusom, laboratóriá otestovali 21 978 vzoriek. Antigénové testy odhalili ďalších 5954 pozitívne testovaných ľudí.

 

Ochoreniu COVID-19 podľahlo ďaľších 73 pacientov. Zároveň sa z koronavírusu vyliečilo sa ďalších 1544 osôb. Informovalo o tom Národné centrum zdravotníckych informácií.

 

Najviac pozitívne testovaných pribudlo v Nitrianskom kraji (1094), nasleduje Žilinský kraj (1038), Trenčiansky (836), Trnavský (785), Prešovský (729), Bratislavský (650), Banskobystrický (593) a Košický (590). Je medzi nimi 3006 mužov a 3309 žien.

 

V nemocniciach je hospitalizovaných 2869 pacientov, z nich potvrdené ochorenie má 2546 ľudí. Na JIS je 195 pacientov, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 217 osôb.

 

img

 

Celkový počet úmrtí "na Covid" je 2138 a celkový počet úmrtí "s Covidom" je 531.Z ochorenia sa celkovo zotavilo 125 971 ľudí. Celkový počet ukončených laboratórnych PCR testov doteraz je 1 429 007, pričom takto bolo pozitívne testovaných 179 543 osôb. Celkový počet vykonaných Ag testov doteraz je 1 702 679, z čoho bolo pozitívne testovaných 96 475 osôb.

 

Sprísneniu opatrení sa nevyhneme

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) navrhne vládnemu kabinetu sprísnenie opatrení na Slovensku od 4. januára 2021. "Počet hospitalizovaných pacientov s ochorením COVID-19 alebo s podozrením naň v nemocniciach stúpa a blíži sa k hranici 3000. Sme nútení prijať ďalšie opatrenia," píše rezort zdravotníctva na Facebooku. 

 

Súvisiaci článok: Minister zdravotníctva požaduje sprísnenie opatrení od začiatku januára!

 

Tvrdé opatrenia podľa neho zamedzia množstvu odvrátiteľných úmrtí, znížia enormný tlak na nemocnice a vytvoria priestor na postupné očkovanie zdravotníkov, zamestnancov a klientov zariadení sociálnych služieb a najrizikovejších skupín. Informovala hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová. 

 

img


Sprísnenie opatrení je podľa šéfa rezortu jedinou možnosťou ako zraziť reprodukčné čísla. Dodal, že vyhodnotiť aktuálne reštrikcie je veľmi náročné, podľa neho sa však javia skôr ako neúčinné. 

 

Prečítajte si tiež: Odborníci odporúčajú okamžité zníženie mobility

 

Lekári prosia ľudí, aby neorganizovali bujaré silvestrovské oslavy

Konzílium odborníkov sa vyjadrilo, že je nevyhnutné okamžite prijať ďalšie opatrenia, ktoré ešte viac obmedzia mobilitu obyvateľov. Ide najmä o výrazné obmedzenie výnimiek zo zákazu vychádzania.

 

Domnievajú sa, že ak sa tak nestane, začiatkom januára sa môže v nemocniciach ocitnúť približne 4500 pacientov, čo ďaleko prevyšuje ich kapacitu. 

 

Rezort zdravotníctva na svojom facebookovom profile zverejnilo výzvu pre všetkých ľudí, ktorí sa počas týchto dní chystajú užiť si chvíle voľna s rodinou či priateľmi.

 

img

 

Táto výzva prichádza pritom priamo od vyčerpaných lekárov z najviac postihnutých nemocníc a dennodenne zachraňujú pacientov s ochorením COVID-19. o životy ako dokážu a už sú na pokraji síl.

 

"Situácia je veľmi vážna, a to sviatky ešte neskončili. Vzhľadom na otvorené lyžiarske strediská, ubytovacie zariadenia, blížiaci sa Silvester a zbytočné rodinné stretnutia nás to najhoršie zjavne ešte len čaká," prosia zdravotníci ľudí. 

 

Iba v priebehu jedného týždňa prudko vzrástol počet hospitalizovaných pacientov v COVID pavilónoch z 52 na 82. 

 

"Prosíme až žiadame, buďme zodpovední, nemocnice ani personál nie sú nafukovacie. Veríme, že chcete, aby sme tu boli pre vás, ak si nešťastnou náhodou v tých otvorených lyžiarskych centrách zlomíte nohu alebo ak po hodovaní na sviatočných posedeniach u starej mamy, potom tety Kláry a nakoniec krstného Fera dorazíte k nám na urgent s akútnou pankreatitídou. No myslime na to, že po tej lyžovačke a zbytočných stretnutiach sa môže, bohužiaľ, stať aj horšie... ako u vás, tak aj u nás," uzavreli lekári a zdravotnící. 

 

 


 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona