Premiér Matovič sa snaží o otvorenie škôl už 7. decembra, KDH prichádza s tromi návrhmi

NETKY.SK • 2 December 2020, 17:49 • 2 min
Premiér Matovič sa snaží o otvorenie škôl už 7. decembra, KDH prichádza s tromi návrhmi

BRATISLAVA - Predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO) chce docieliť, aby boli niektoré školy v pondelok 7. decembra otvorené. Povedal to na dnešnej tlačovej konferencii po rokovaní vlády.

slovakia

left justify in out

"Nech aj ministerstvo školstva vidí, že sa to dá a nebude hľadať výhovorky. Státisíce detí čakajú, kedy sa dostanú do škôl a my tu každý týždeň počúvame výhovorky, ako sa to nedá zabezpečiť. Rozhodol som sa to zobrať do vlastných rúk a ukázať, že sa to naozaj dá," dodal premiér.

 

img


Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) v reakcii na premiérove vyjadrenie uviedol vo svojom profile na sociálnej sieti, že otvorenie škôl by malo byť o tom, aby žiaci dostali šancu naživo s učiteľmi prebrať potrebné učivo.

 

 

Šéf rezortu školstva zároveň pripomenul, že každý deň v škole sa počíta a osobný kontakt s učiteľom je ťažké nahradiť obrazovkou. Verí však, že deti sa podarí vrátiť do škôl v januári.

"My zatiaľ budeme robiť všetko preto, aby sme žiakom aj študentom v tomto čase pomohli - budeme aj ďalej rozširovať databázu zdrojov na webe Učíme na diaľku, robiť na ďalších hodinách v Edu TV a vidíme sa každý štvrtok na live streame na facebooku ministerstva," dodal Gröhling.
 

Vyjadrenie mimoparlamentnej KDH

Napriek vážnemu pandemickému stavu nemožno vypnúť školstvo. Výučba na diaľku je pritom len neplnohodnotná a zaťažuje tak učiteľov, ako aj rodičov a žiakov.

 

img

 

Namiesto zmysluplného riešenia však vláda hádkami a zahmlievaním zvyšuje napätie, ktoré vo vzdelávaní a výchove budúcich generácií určite nepomôžu. Uviedol to odborník na školstvo a člen predsedníctva KDH Martin Šmilňák.

 

Tri možnosti riešenia

"Po prvé, vláda musí komunikovať na rovinu. Nie je možné dať verejnosti v jeden deň nádej na otvorenie škôl, na druhý to poprieť a teraz dať nejaké polovičaté riešenie-neriešenie."

 

img

 

Po druhé je podľa neho nutné stretávať sa v školách aspoň na chvíľu a aspoň v malých skupinách so žiakmi a študentmi. "Musíme si overiť, či to robíme správne, ako sú na tom maturanti, deviataci pred prijímacími skúškami. Odborné školy sa zase nezaobídu bez praktickej časti."

 

"Je čas prestať sa hádať a začať hľadať reálne riešenie toho, čo sa v rámci možností dá, nie toho, čo sa nedá pre návrat do škôl realizovať. Vláda je zodpovedná za to, že s odborníkmi riešenie nájde, učitelia za to, ako v rámci obmedzení čo najlepšie učiť," uviedol na záver Šmilňák.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona