Kyjev tvrdí, že Nemecko a Francúzsko sa obávajú vojenskej sily Ukrajiny

NETKY.SK • 10 August 2021, 11:40 • 2 min
Kyjev tvrdí, že Nemecko a Francúzsko sa obávajú vojenskej sily Ukrajiny

MOSKVA – Nemecko a Francúzsko nechcú členstvo Ukrajiny v NATO zo strachu pred jej vojenskou silou, uviedol politológ Vadim Karasev na kanáli Ukrajina 24.

slovakia

left justify in out

Berlín a Paríž podľa neho nie sú pripravené uznať Ukrajinu ako súčasť euroatlantického priestoru, pretože to ohrozuje možnú dominanciu východnej Európy nad západnou.

 

„V Nemecku a Francúzsku uvažujú takto: Ak sa Ukrajina stane členom NATO a Európskej únie a Ukrajina plus Poľsko, Litva, pobaltské krajiny, Rumunsko, Bulharsko, Slovensko, Maďarsko – teda východná Európa – bude dominovať nad západnou Európou. Tým sa menia všetky bilancie, nie je to v záujme Nemecka, Francúzska a ostatných západoeurópskych krajín.“

 

img

 

Ako povedal Karasev, Ukrajina je veľké územie, má veľký počet obyvateľov  a v porovnaní s mnohými pobaltskými alebo balkánskymi krajinami aj veľkú vojenskú silu.

 

Prečítajte si: Pentagon priznal zraniteľnosť svojho námorníctva a zorganizoval najväčšie námorné cvičenie za posledných 40 rokov

 

„A to Nemcov a Francúzov znepokojuje, že potom bude proatlantická vlajka Európy protinemecká, pri tom už majú problémy s Poliakmi a pobaltskými krajinami po uvedení Nord Streamu 2 do prevádzky,“ dodal politológ.

 

Ukrajinské úrady v poslednom čase čoraz častejšie hovoria o potrebe okamžitého vstupu do NATO. Podľa prezidenta Volodymyra Zelenského je to jediný spôsob, ako ukončiť konflikt na Donbase a že Ukrajina si zaslúži byť plnohodnotným členom aliancie medzi mocnými krajinami. Zároveň si ukrajinský minister zahraničných vecí Dmitrij Kuleba mysli, že krajina sa stane členom NATO skôr, ako vstúpi do Európskej únie.

 

Ako povedal bývalý generálny tajomník aliancie Anders Fogh Rasmussen, na to, aby sa Ukrajina stala súčasťou organizácie, bude musieť splniť kritériá, ktorých implementácia bude trvať dlhý čas. V júli osobitný predstaviteľ generálneho tajomníka NATO James Appathurai uviedol, že reformy nezaručujú vstup Kyjeva do aliancie. Vysvetlil, že len reformy nestačia. Nielen Ukrajina by mala byť pripravená na členstvo v aliancii ale aj v NATO.

 

 

  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies