Celosvetovú petíciu za zastavenie znečisťovania oceánov plastami podporili dva milióny ľudí

NETKY.SK • 29 November 2020, 15:40 • 2 min
Celosvetovú petíciu za zastavenie znečisťovania oceánov plastami podporili dva milióny ľudí

Celosvetovú petíciu za zastavenie znečisťovania prírody plastami podpísali takmer dva milióny ľudí.

slovakia

left justify in out

Na sociálnej sieti to uviedla slovenská pobočka Svetového fondu na ochranu prírody (WWF Slovensko). Iniciatíva zároveň apeluje na krajiny, aby pod záštitou Organizácie Spojených národov (OSN) vytvorili spoločne globálnu dohodu o ukončení úniku plastov do oceánov do roku 2030.

Vo voľnej prírode pribudne každý rok asi 100 miliónov ton plastového odpadu, z toho deväť miliónov ton skončí v oceánoch. „Znečistenie oceánov plastami má vážne následky na blaho ľudí a ich živobytie a tiež zničujúce dopady na život v našich oceánoch. Spôsobuje zranenia a smrť rýb, morských korytnačiek, veľrýb, vtákov, koralových útesov a oveľa viac,“ uviedla WWF na svojej webovej stránke.

 

img

 

Podľa WWF Slovensko prijatie globálnej dohody o ukončení úniku plastov do oceánov podporujú členské krajiny Európskej únie, všetky africké krajiny, tichomorské ostrovné štáty, ako aj Filipíny, Vietnam, Kórejská republika, Srí Lanka, Peru, Kostarika, Kolumbia a ďalšie.

 

Proti podpísaniu dohody však naďalej ostávajú napríklad Spojené štáty americké či Saudská Arábia. WWF Slovensko preto vyzýva verejnosť, aby petíciu podporila.

 

„Je našou spoločnou zodpovednosťou riešiť tento problém, lídrov, biznisu i spotrebiteľov,“ dodala. Petíciu odštartovala svetová centrála WWF 11. februára 2020.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies