Premiér Malty: Predstavitelia EÚ neblufujú, keď hovoria o podmienkach brexitu

NETKY.SK • 25 November 2016, 12:50 • 2 min
Premiér Malty: Predstavitelia EÚ neblufujú, keď hovoria o podmienkach brexitu

VALETTA/LONDÝN - Maltský premiér Joseph Muscat, ktorého krajina 1. januára 2017 prevezme od Slovenska polročné rotujúce predsedníctvo v Rade EÚ, dnes vyhlásil, že na vystúpenie Británie z únie doplatia obe strany.

slovakia

left justify in out

Premiér Muscat schladil nádeje na hladký rozchod a povedal, že ostatných 27 členských krajín EÚ sa bude snažiť vyrokovať neľútostnú dohodu. Maltský líder pre britskú stanicu BBC vysvetlil, že "nenastane taká situácia, keď bude mať Spojené kráľovstvo lepšiu dohodu, než má dnes"Muscat spresnil, že pri brexite "nepôjde o to, či jedna strana získa a druhá strana stratí. Všetci niečo stratíme."

 

Maltský premiér takisto uviedol, že nádeje Británie, že zostane na jednotnom trhu únie, ale zároveň zavedie obmedzenia pre prisťahovalcov z EÚ, sa "jednoducho nevyplnia", informovala tlačová agentúra AP.

 

"Viem, že zo strany Európskej únie absolútne nejde o žiadne blufovanie v štýle 'začneme s týmto postojom a potom ho zmiernime', prinajmenšom na stretnutiach rady, na ktorých som sa zúčastnil," zdôraznil Muscat.

 

"Toto je skutočne a naozaj náš postoj a nemyslím, že by sa zmenil," citovala ho BBC.

 

Britská premiérka Theresa Mayová sa vyjadrila, že jej krajina bude najneskôr v marci aktivovať článok 50 Lisabonskej zmluvy, čím spustí proces odchodu z EÚ. Podľa Muscata však rokovania o podrobnostiach "nového vzťahu" bloku s Londýnom nezačnú hneď nato. Obe strany sa musia najskôr dohodnúť na celom rade podrobností, napríklad na sume, ktorú bude musieť Británia zaplatiť pred svojím odchodom z EÚ, na tom, čo sa stane s hranicami medzi Britániou a Írskom, a na dočasných opatreniach v oblastiach ako bezpečnosť, uviedla BBC.

 

Na otázku, čo hovorí na návrh britského ministra zahraničných vecí Borisa Johnsona, že by Británia mohla zostať členom jednotného trhu a súčasne obmedziť voľný pohyb občanov ostatných členských krajín EÚ, Muscat odpovedal, že k tomu nedôjde.

 

Zopakoval tiež názor, že keď šéfovia štátov či vlád EÚ a Británia dospejú ku konečnej alebo dočasnej dohode, Európsky parlament sa môže v roku 2019 rozhodnúť, že ju bude vetovať.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies