Cestovane, kľúč ku spokojnejšiemu životu: Aké benefity prináša a prečo sa po ňom stávame vyrovnanejšími?

NETKY.SK • 30 Október 2023, 15:00 • 2 min
Cestovane, kľúč ku spokojnejšiemu životu: Aké benefity prináša a prečo sa po ňom stávame vyrovnanejšími?

Cestovanie je pastvou pre vaše oči a prinúti vás zastaviť sa a žiť v tej sekunde, minúte a okamihu. Je ťažké premýšľať o svojej najnovšej správe na messengeri, keď ste v polovici sveta, navštevujete miesta, kde ste ešte nikdy neboli, a vidíte miesta, o ktorých ste len čítali. Cestovanie nás učí žiť v danom okamihu, skúmať a objavovať nové časti nás samých.

slovakia

left justify in out

Prieskum uvádza, že väčšina ľudí pociťuje menej stresu už po dvoch dňoch dovolenky. Cestovanie má moc zmeniť váš život mnohými spôsobmi. Prinášame niekoľko dôležitých skutočností, ktoré sa zmenia, keď začnete aktívne cestovať. Tu sú tie najlepšie benefity!

Budete otvorenejší

Keď cestujete do zahraničia, zažijete nový a odlišný spôsob života. Všetko je nové v momente, keď vystúpite z lietadla. Je to nová krajina, cudzí jazyk, iná kultúra a noví ľudia. Už nikdy nebudete viac vystavení novým veciam. To rozšíri vaše vnímanie a prinúti vás stať sa otvorenejšími.

"Cestovanie je nevhodné pre predsudky, bigotnosť a úzkoprsosť a mnohí naši ľudia to z týchto dôvodov veľmi potrebujú. Rozšírené, zdravé, dobročinné názory na ľudí a veci nemožno získať životom v jednom malom kúte zeme." ~ Mark Twain

Naučíte sa rešpektovať iných ľudí

Je nevyhnutné, aby cestovanie do zahraničia otvorilo vašu myseľ a spochybnilo vaše vnímanie. Nič však nezmení spôsob, akým vidíte svoj život, ako keď vidíte spôsob, akým žijú iní ľudia. Ak máte možnosť, odporúčame pobyt v miestnej hostiteľskej rodine v zahraničí. 

Tým, že budete žiť po boku miestnych ľudí, budete svedkami kultúry tak, ako by ste to inak nezažili. Zoznámia vás so svojimi tradíciami a zoznámia vás so životom v ich krajine. Dozviete sa o ich každodenných starostiach, veciach, ktoré im prinášajú radosť a o hodnote, ktorú pripisujú rodine a priateľom. Vaše interakcie a zvýšené porozumenie vám poskytnú väčšie ocenenie života, ktorý máte, nový pocit úžasu a empatiu k iným ľuďom a kultúram.

Budete sebavedomejší

Ľudia, ktorí cestujú, majú často väčšiu sebadôveru, pretože sa prinútili dostať sa mimo svoju zónu pohodlia a prijať nepoznané.
Keď cestujete, musíte veľa vecí zvládnuť sami. Všetko od organizácie hostela a rozhodovania sa, kde sa najesť, až po vyjednávanie o miestnej doprave vás núti robiť nezávislé rozhodnutia.

Získate nových priateľov

Na prvý pohľad sa to môže zdať skľučujúce, najmä ak cestujete sólo, ale nájsť si nových priateľov počas cestovania je prekvapivo jednoduché. Dôvodom je, že aj ostatní cestujúci sa chcú spriateliť! Získate priateľov zo všetkých oblastí života, ktorí si vybrali rovnakú neohrozenú cestu ako vy.

Naučíte sa žiť prítomným okamihom

Či už prvýkrát vidíte benátske kanály alebo egyptské pyramídy, cestovanie vás naučí prežiť moment úžasu a vyťažiť z neho maximum. 

Cestovanie je pastvou pre vaše oči a prinúti vás zastaviť sa a žiť v tej sekunde, minúte a okamihu. Je ťažké premýšľať o svojej najnovšej správe na messengeri, keď ste v polovici sveta, navštevujete miesta, kde ste ešte nikdy neboli, a vidíte miesta, o ktorých ste len čítali. Cestovanie nás učí žiť v danom okamihu, skúmať a objavovať nové časti nás samých.

Uvedomíte si, akí sme si všetci podobní

Jedna z najlepších vecí, ktoré cestovanie robí, je búrať bariéry medzi ľuďmi. Či už je to správne alebo nesprávne, všetci vyrastáme s predpojatými predstavami o tom, akí sú ľudia z určitých krajín.

Aj keď je na týchto predsudkoch niečo pravdy, ide o zovšeobecnenia a neplatia pre každého, koho stretnete. Bez ohľadu na to, odkiaľ pochádzame, máme viac podobností ako rozdielov.
Všetci máme všetci máme túžby, nádeje a obavy. Sme si viac podobní, ako si uvedomujeme, napriek tomu, čo si niektorí ľudia môžu myslieť.

Stretnutím s ľuďmi z rôznych krajín sa zbavíte svojej nevedomosti a uvedomíte si, že kultúrne rozdiely sú skôr trhliny v zemi ako obrovské priepasti.

Uvedomíte si, aký krásny je svet

Akokoľvek úžasné vyzerajú fotografie na webe alebo v knihách, nedá sa to porovnať s tým, keď sa k nim skutočne priblížite a osobne!

Sme požehnaní, že žijeme na tejto planéte, ktorú nazývame domovom. Je tam toľko krásy, nech sa pozrieme kamkoľvek. Je na nás, aby sme to nezničili pre budúce generácie, aby si zajtra mohli užívať to, čo my dnes.

Zdroje:

https://www.projects-abroad.org/blog/seven-ways-travel-changes-your-life/

https://www.lifehack.org/articles/lifestyle/5-reasons-traveling-changes-your-life.html

https://www.thetravellingtom.com/travelling-changes-your-perspective

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: Pixabay
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies