Premiér Fico na kontrolnom dni ministerstva zdravotníctva: Kontrola nad obnovou nemocníc je kľúčom k predchádzaniu dlhom

NETKY.SK • 15 Apríl 2024, 12:00 • 2 min
Premiér Fico na kontrolnom dni ministerstva zdravotníctva: Kontrola nad obnovou nemocníc je kľúčom k predchádzaniu dlhom

BRATISLAVA - Robert Fico vyzval ministerku zdravotníctva Zuzanu Dolinkovú, aby kontrolovala, ako pokračujú práce na nemocniciach v Martine, Banskej Bystrici, Rimavskej Sobote a Spišskej Novej Vsi, na ktoré sú naviazané peniaze z plánu obnovy. V prípade pripravovaného oddlžovania nemocníc premiér vravel, že to nemôže dopadnúť tak, že sa do nich nalejú peniaze a opäť budú vytvárať dlhy.

slovakia

left justify in out

Predseda vlády tvrdí, že nemocnice dlhodobo tlačia pred sebou dlh okolo jednej miliardy eur. Momentálne sa pripravuje už šiesta vlna oddlžovania. Vláda podľa Fica prvykrát v spolupráci s Európskou komisiou schváli peniaze na oddlženie len vtedy, ak sa predloží dostatočný zoznam opatrení, aby sa nestalo, že dlhy budú znova vznikať.

Fico hovoril, že sa to nemôže skončiť tak, že „šiestykrát nalejeme peniaze, oddlžíme nemocnice a o pár mesiacov, rok sme tam, kde teraz“.

Ministerka Dolinková informovala, že dnes bude zasadať rozpočtová rada, ktorá sa bude zaoberať podmienkami oddlženia nemocníc.

V prípade čerpania peňazí z plánu obnovy na nemocnice Fico kritizoval predchádzajúce vlády Igora Matoviča a Eduarda Hegera, že sa zaviazali minúť peniaze do roku 2026. Podľa Fica je „obrovský problém čerpať tieto zdroje“.

„Urobiť zásadné zmeny v pláne obnovy nie je možné,“ tvrdí predseda vlády a vyzval ministerku Dolinkovú, nech kontroluje práce na spomínaných nemocniciach v Martine, Banskej Bystrici, Rimavskej Sobote a Spišskej Novej Vsi.

Do roku 2026 by mali byť hotové hrubé stavby nemocníc v Bystrici a Martine, aby bolo možné čerpať peniaze z plánu obnovy. Do roku 2028 by mali byť nemocnice funkčné.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TK MZ, Foto: TASR - Pavel Neubauer
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies