Na výbuchu muničného skladu sa podieľalo šesť agentov GRU. Takto mala vyzerať ich tajná akcia!

NETKY.SK • 20 Apríl 2021, 22:14 • 2 min
Na výbuchu muničného skladu sa podieľalo šesť agentov GRU. Takto mala vyzerať ich tajná akcia!

PRAHA – Za výbuchom muničného skladu v českých Vrběticích v roku 2014 stojí najmenej šesť agentov ruskej vojenskej rozviedky GRU.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom ČT24. Medzi týmito osobami má byť aj veliteľ komanda 29155, ktorého členovia vykonávajú mimo územia Ruska násilné akcie.

 

Šesťčlenné komando

S týmito zisteniami prišla medzinárodná investigatívna skupina Bellingcat spolupracujúca s českým Respektem. Tieto informácie sa tak značne líšia od toho, čo v sobotu oznámil premiér Andrej Babiš. Ten na mimoriadnej tlačovej besede tvrdil, že za výbuchom muničného skladu stoja dvaja členovia ruských tajných služieb (GRU).

 

Bellingcat tvrdí, že na celú akciu dohliadal veliteľ jednotky Andrej Averjanov. Ten mal v čase výbuchu tajne odletieť niekam do strednej Európy. Do Moskvy mal priletieť iba pár hodín po výbuchu.  

 

„V súčasnosti sa vie len o dvoch akciách, ktorých sa Averjanov mimo Ruska zúčastnil, čo je vzhľadom na jeho vysoké postavenie v GRU naznačuje, že boli pre ruskú vládu mimoriadne dôležité,“ napísal Respekt.

 

Jednou z akcií bolo nechať vybuchnúť muničný sklad. Analýza komunikácie naznačuje, že Averjanov bol v priamom kontakte s vedením GRUadministratívnou Vladimira Putina.

 

Prečítajte si tiež: AKTUALIZÁCIA: Minister Korčok sa v súvislosti s ruskými agentmi postavil na stranu Českej republiky

 

Muž, ktorý zaútočil aj na Skripaľa

Ako uvádza Bellingcat, útok na bulharský sklad museli Rusi o týždeň odložiť. Niektorí členovia komanda prichádzali do Česka priebežne počas roka zo susedných krajín či prípravnej misie vo Švajčiarsku.

 

Prví dvaja členovia jednotky do krajiny dorazili začiatkom roka 2014. ako prvý doletel do Prahy Sergej Fedotov. Podľa zistení investigatívnych novinárov sa v skutočnosti volá Denis Vjačeslavovič Sergejev.

 

Ide o tretieho útočníka, ktorý sa podieľal aj na neúspešnom otrávení dvojitého agenta Sergeja Skripaľa v Salisbury v roku 2018. Začiatkom februára sa však vrátil do Moskvy a do metropoly Česka priletel iný člen komanda Jegor Gordienko.

 

Ten v Prahe zostal týždeň a 24. februára 2014 odišiel z krajiny. Sergej a Gordienko o rok neskôr spoločne vycestovali do Bulharska.

 

Veliteľ akcie prišiel v Viedne

Veliteľ jednotky Avarjanov počas celej operácie Vrbětice používal falošný pas vystavený na meno Andrey Overyanov. Do Európy sa dostal cez viedenské letisko Schwechat 13. októbra 2014. Dva dni pred jeho príletom do Rakúska priletel aj ďalší člen komanda Nikolaj Ježov, ktorý tiež cestoval na fiktívny pas.

 

Približne v rovnakom čase do Európy prileteli aj agenti Anatolij Čepiga s Alexandrem Miškinom, ktorí pristáli v Prahe. Na metropolitnom letisku sa identifikovali falošnými pasmi vystavených na mená Alexandr Petrov a Ruslan Boširov. Cieľom ich cesty mal byť predaj športovej výživy.

 

Táto dvojica sa po krátkom pobyte v Prahe presunula na Moravu, aby boli bližšie k skladu v Vrběticích. Bývali v ostravskom hoteli Corrado.

 

Ježov si mal tiež prenajať rakúske vozidlo. Bellingcat a Respekt prišli k záveru, že Ježov veliteľa akcie vyzdvihol na letisku vo Viedni a spoločne odišli naspäť do Ostravy.

 

Tam sa stretli s Čepigou a Miškinom, aby im pomohli zrealizovať celú akciu. V hoteli sa Čepiga s Miškinom ubytovali pod ich krycími menami ako Petrov a Boširov.

 

Keďže súčasťou hotela je aj strelnica, išli si po príchode zastrieľať. Tam sa však už identifikovali pod inými menami ako prezentovali v hotely.

 

„Boli tu dve noci, čo tu prespali. Pod normálnymi menami svojich pasov sa ubytovali v hotely a na strelnicu už išli pod inými menami, na čo sme neprišli my, ale BIS,“ povedal pre Českú televíziu majiteľ hotela Maxmilián Šimek. Prečo si vybrali práve tento hotel, nikto netuší. Vo všeobecnosti je však veľmi obľúbený medzi ruskými turistami.

 

Mohlo by vás zaujímať: Andrej Babiš chce odtajniť správu tajných služieb o ruských agentoch

 

Dostali povolenie na vstup do skladu

Čepiga a Miškin sa do Vrbětic objedanili e-mailom, ktorý bol podľa policajnej expertízy všetkých matadát. Nevedia teda určiť, odkiaľ bol mail poslaný.

 

Povolenie vstúpiť do muničného skladu im prevádzkovateľ udelil na obdobie od 13. do 17. októbra. Muničný sklad číslo 16 vybuchol 16. októbra tesne pred pol deviatou ráno. Polícia zatiaľ nemá priamy dôkaz, že do areálu obaja muži skutočne aj vstúpili. Táto hypotéza je však vysoko reálna.

 

V čase, kedy došlo k explózii už Čepiga s Miškinom nastupovali do lietadla naspäť do Moskvy. Veliteľ jednotky Averjanov a Ježov sa v rovnaký deň vrátili taktiež do Viedne, uvádza Respekt.

 

Polícia výbuch vyšetruje ako úmyselné všeobecné ohrozenie. Najvyšší štátny zástupca Pavel Zeman v pondelok po rokovaní vlády povedal, že vyšetrovatelia pracujú aj s verziou, že cieľom bolo zlikvidovať materiál určený do Bulharska. Dodal, že výbuch tiež nie je klasifikovaný ako trestný čin teroristického útoku.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies