Minister zahraničných vecí Wlachovský: "Medzinárodná spolupráca je pre SR životne dôležitá"

NETKY.SK • 20 September 2023, 10:15 • 2 min
Minister zahraničných vecí Wlachovský: "Medzinárodná spolupráca je pre SR životne dôležitá"

NEW YORK - Pre Slovenskú republiku, ktorej ekonomika je jednou z najotvorenejších v EÚ, je multilaterálna spolupráca životne dôležitá. Uviedol to šéf slovenskej diplomacie Miroslav Wlachovský na úvod všeobecnej rozpravy 78. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN. Informoval o tom v stredu komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

slovakia

left justify in out

"OSN je pre Slovensko najdôležitejšou platformou angažovanosti na globálnej úrovni. Ruská agresia proti Ukrajine narušila základné princípy efektívneho multilateralizmu a poriadku založeného na pravidlách. Aj to nás nabáda k posilneniu a zefektívneniu systému OSN," povedal Wlachovský po otvorení všeobecnej rozpravy Valného zhromaždenia OSN. V New Yorku ako člen slovenskej delegácie sprevádza prezidentku SR Zuzanu Čaputovú.

 

Multilaterálna spolupráca podľa je jeho slov pre Slovensko jedinou možnosťou, nie jednou z možností. "Pre Slovensko s jasne otvorenou proexportne orientovanou ekonomikou neexistuje iná alternatíva. Medzinárodná spolupráca je navyše dobrým prostriedkom na presadzovanie spoločných európskych hodnôt, ktoré zdieľame," dodal.

 

Slovenský minister v New Yorku vystúpil aj na ministerskom okrúhlom stole k budúcnosti Medzinárodného trestného súdu (ICC), kde partneri diskutovali o potrebe revízie Rímskeho štatútu ako zakladajúcej zmluvy ICC. Podľa Wlachovského ide o dôležitú iniciatívu s cieľom posilniť medzinárodnú spravodlivosť, a to vrátane vyvodenia zodpovednosti Ruska za zločiny agresie proti Ukrajine.

 

 

Šéf slovenskej diplomacie absolvoval aj bilaterálne stretnutie so svojím tuniským kolegom Nabilom Ammarom. Táto schôdzka potvrdila obojstranný záujem o posilnenie spolupráce v hospodárskej oblasti, ako aj prehĺbenie vzťahov medzi Tuniskom a EÚ či zdieľanie skúseností pri riešení výziev spojených s migráciou.

 

Wlachovský sa zúčastnil aj na pilotnom ročníku konferencie Slovak Pro Summit 2023. Cieľom tohto podujatia pre desiatky úspešných slovenských profesionálov pôsobiacich v USA v oblasti kultúry a umenia, biznisu, zdravotníctva, vedy či technológií, bolo vytvoriť podmienky pre stretnutie, diskusiu i ďalšiu spoluprácu so Slovenskom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR Foto: MZV SR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies