Blížia sa jarné prázdniny. Deti by mali oddychovať, nie dobiehať učivo!

NETKY.SK • 29 Január 2022, 10:41 • 2 min
Blížia sa jarné prázdniny. Deti by mali oddychovať, nie dobiehať učivo!

Školská psychologička Michaela Artemiou v súvislosti s blížiacimi sa jarnými prázdninami, ktoré si od 21. februára ako prví užijú žiaci z Prešovského a Košického kraja, upozornila, že deti by počas prázdnin nemali dobiehať učivo. Vyzýva rodičov, aby sa počas prázdnin nepridržiavali plánov.

slovakia

left justify in out

„Aj keď je vytvorenie rutiny a štruktúry pre deti a mladých ľudí mimoriadne dôležité, najmä v tomto čase potrebujú deti aj určitú úroveň flexibility. Odreagovaniu môžeme napomôcť napríklad striedaním aktivít odlišného zamerania," vysvetlila školská psychologička. Počas prázdnin podľa nej hrozí, že deti strávia pred televízorom, počítačom či tabletom nadmerné množstvo voľného času.

 

img

 

Svetová zdravotnícka organizácia odporúča pre deti do päť rokov, aby netrávili pred obrazovkou viac ako hodinu denne. „Je niekoľko alternatív k pozeraniu televízie alebo hraniu videohier – hrať sa a ideálne hrať sa spolu s dieťaťom, čítanie, kreslenie, počúvanie hudby alebo zatraktívnenie každodenných aktivít. Záleží od veku a osobnosti dieťaťa," povedala Artemiou.

 

img

 

Odborníčka na spoločenské hry Štěpánka Zoubková zároveň dodáva, že ak máte doma dieťa staršie ako päť rokov, môžete ho zabaviť hádankami. „Rodičia sa stále môžu vrátiť ku klasickým hrám. Pre deti od piatich rokov môžu byť prospešné hry s hádankami, ktoré rozlúštia pomocou logického myslenia," poznamenala Zoubková.

 

img

 

Mnohí rodičia však podľa odborníkov robia chybu, že deťom prikážu to, aby sa venovali zameškanému učivu. Podľa psychologičky by však nad knihami počas prázdnin nemali sedieť. „Učenie sa dištančným spôsobom je pre deti v každom veku samo o sebe náročné, nielen z dôvodu zvýšeného tlaku na koncentráciu pozornosti, ale aj na samoštúdium. Očakávať tak od detí schopnosť súčasného dovzdelávania sa v zameškanom učive by nebolo správne."

 

img

 

Podľa psychologičky by rodičia mali deti motivovať k tomu, aby  trávili svoj voľný čas zmysluplne. „Je tiež vhodné si aj počas prázdninových dní nájsť náhradu za fyzickú aktivitu, ktorá je súčasťou bežnej škôlky alebo školy a nechať svoje dieťa, aby pomohlo pri rozhodovaní o týchto aktivitách. Je tak väčšia šanca, že sa do nich zapojí s motiváciou," uzavrela Artemiou.

 

Možnovás zaujme: Niektorí žiaci sú ukrátení o plnohodnotné vzdelanie. Čo je najvýraznejším problémom regionálnych škôl?

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies