Premiér: Agenda najmenej rozvinutých okresov sa presunie pod Rašiho

NETKY.SK • 9 Máj 2018, 15:26 • 2 min
Premiér: Agenda najmenej rozvinutých okresov sa presunie pod Rašiho

BRATISLAVA - Agenda v stredu vládnym kabinetom odvolaného splnomocnenca vlády SR pre podporu najmenej rozvinutých okresov (NRO) Antona Marcinčina sa presunie pod Úrad podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu (ÚPVII) SR Richarda Rašiho (Smer-SD). Informoval o tom na brífingu po rokovaní vlády premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) spolu s Rašim. Agendu NRO má podľa Rašiho Marcinčin odovzdať do konca mája.

slovakia

left justify in out

"Vláda za svoju prioritu považuje odstraňovanie regionálnych rozdielov, ktoré v našej krajine predstavujú ešte stále vážny problém. Dokazujeme to aj svojimi výjazdovými rokovaniami, ktorých sme už absolvovali niekoľko, hoci sme dostali dôveru v parlamente pred niekoľkými týždňami a mienime v tom pokračovať. Ukázalo sa, že celú túto prioritu, túto oblasť musíme posunúť na vyššiu úroveň. Vláda preto dnes schválila štatút Rady vlády pre NRO, na čelo ktorej sme sa rozhodli ustanoviť priamo podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu Richarda Rašiho," oznámil Pellegrini.

 

Takáto závažná oblasť musí mať podľa predsedu vlády SR jasného politického lídra, jasného človeka, ktorý prevezme nad celou oblasťou aj svoju jasnú politickú zodpovednosť. "Myslím si, že najlepším adeptom je pán podpredseda vlády, pretože má zároveň na starosti koordináciu eurofondov, je to vicepremiér pre danú oblasť. Myslím si, že tým garantuje aj nadrezortnosť, pretože pri stieraní regionálnych rozdielov musí mať jasnú ingerenciu aj voči jednotlivým rezortom," povedal premiér.

 

"Zároveň som pri tejto príležitosti osobne navrhol, aby vláda zrušila post splnomocnenca vlády SR pre podporu najmenej rozvinutých okresov, pretože si myslím, že ak prechádza priamo do riadiacej kompetencie podpredsedu vlády, tak nie je dôvod, aby sme mali na Slovensku pozíciu splnomocnenca vlády SR. Ten síce funkciu má, môže pôsobiť koordinačno-technicky, ale nemá žiadnu exekutívnu ani výkonnú právomoc a nenesie ani žiadnu politickú zodpovednosť za výsledky, ktoré sa v tejto oblasti dosiahli," podčiarkol Pellegrini.

 

Podľa Rašiho sa problém NRO dostal do fázy, keď sú vyčlenené finančné prostriedky z tzv. regionálneho príspevku a prostriedky najmä z eurofondov. "Vytvorením Rady (vlády ), na čele, ktorej budem ja, v ktorej budú zároveň členmi štátni tajomníci z ministerstiev alebo šéfovia ústredných orgánov štátnej správy, ale aj predsedovia jednotlivých výborov z regiónov, má prispieť k tomu, aby sme my aj vláda mali účinný prvok na to, aby sa čerpanie eurofondov mohlo zvyšovať," povedal Raši.

 

V praxi to podľa jeho slov bude fungovať tak, že všetko potrebné pre NRO bude definované na úrovni týchto okresov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies