Biely dom nariadil federálnym úradom odstránenie TikToku z vládnych zariadení

NETKY.SK • 28 Február 2023, 08:49 • 2 min
Biely dom nariadil federálnym úradom odstránenie TikToku z vládnych zariadení

WASHINGTON - Biely dom nariadil v pondelok z bezpečnostných dôvodov všetkým americkým federálnym úradom, aby do 30 dní odstránili aplikáciu čínskej sociálnej siete TikTok zo všetkých vládnych zariadení.

slovakia

left justify in out

Americký Úrad pre manažment a rozpočet označil pondelkové usmernenie ako "kritický krok vpred pri riešení rizík, ktoré aplikácia predstavuje pre citlivé vládne dáta". Takéto obmedzenie už v súčasnosti platí na americkom ministerstve obrany, rezorte vnútornej bezpečnosti i na ministerstve zahraničných vecí. Toto usmernenie je súčasťou trvalého záväzku administratívy amerického prezidenta Joea Bidena "zabezpečiť našu digitálnu infraštruktúru a chrániť bezpečnosť a súkromie Američanov," uviedol Chris DeRusha, federálny riaditeľ pre informačnú bezpečnosť. O usmernení ako prvá informovala agentúra Reuters.

 

Kongres USA schválil zákaz používania TikToku na vládnych zariadeniach vlani v decembri. "Zákaz TikToku na vládnych zariadeniach prešiel v decembri bez akýchkoľvek úvah a tento prístup bohužiaľ poslúžil ako vzor pre iné vlády vo svete. Tieto zákazy nie sú ničím iným ako politickým divadlom," povedala hovorkyňa americkej pobočky TikToku Brooke Oberwetterová. Republikánski poslanci v Snemovni reprezentantov Kongresu sa v utorok chystajú predložiť návrh zákona, ktorý by dal Bidenovi právomoc zakázať TikTok v celej krajine. Zákon, ktorý navrhol poslanec Mike McCaul, sa snaží predísť problémom, ktorým by americká vláda čelila na súde, ak by pristúpila k sankciám voči TikToku, vysvetľuje AP. "Každý, kto má v zariadení stiahnutý TikTok, poskytol čínskej Komunistickej strane zadné vrátka ku všetkým svojim osobným údajom. Je to špionážny balón vo vašom telefóne," tvrdí McCaul.

 

TikTok je veľmi populárnou platformou, ktorú v USA používajú dve tretiny tínedžerov. Rastú však obavy, že by Peking mohol získať prístup k údajom amerických používateľov, ktoré aplikácia získala, píše AP. Aj Kanada v pondelok oznámila, že zakazuje aplikáciu sociálnej siete TikTok na všetkých vládnych mobilných zariadeniach. Európska komisia k takémuto kroku pristúpila minulý týždeň. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies