Chcete sa sťažovať na poškodenie zdravia? Odteraz si za to zaplatíte!

NETKY.SK • 7 August 2022, 11:52 • 2 min
Chcete sa sťažovať na poškodenie zdravia? Odteraz si za to zaplatíte!

BRATISLAVA - Návrh z dielne ministerstva zdravotníctva kritizuje Asociácia na ochranu pacientov s tým, že v tomto prípade nie je šikanovaný úrad, ale pacienti.

slovakia

left justify in out

Televízia Markíza včera vo svojej spravodajskej relácii upozornila na zmenu pri podaní na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Kým doteraz bolo podanie bezplatné, po novom zaň občan zaplatí 66 eur. Má sa tak predísť šikanovaniu úradu, nemocníc a lekárov. Za podania budeme platiť prvýkrát. Zmena vyplýva z návrhu novely zákona o zdravotných poisťovniach.

 

Z domova: Naď šokuje: Chcem odísť z politiky! Z čoho obvinil Sulíka?

 

img

 

„Ide skôr o kauciu. Nakoľko, ak bol podnet oprávnený, alebo sa okamžite zamietol, sa tento poplatok vracia podávateľovi,“ vysvetlila hovorkyňa rezortu zdravotníctva Petra Lániková.  Hovorkyňa ÚDZS Monika Hudecová pre televíziu Markíza k danej zmene uviedla: 

 

„Pacienti spôsobujú neefektívne využívanie personálnych kapacít a finančných zdrojov úradu, preťažujú ho a kapacitne zamedzujú vykonávať systémové dohľady." Úradu z predchádzajúcich rokov ostalo viac ako 600 nedoriešených podaní. Vlani ukončil 75 percent z 2 500 podnetov.

 

img

 

Asociácia na ochranu pacientov návrh kritizuje s tým, že v tomto prípade nie je šikanovaný úrad, ale skôr pacienti.

 

„Úrad pre dohľad je platený zo zdravotného poistenia, z našich daní. Pacient, ak sa ide sťažovať, má právo podať aj trestné oznámenie, a tam sa žiadne poplatky nevyberajú, sú to štátne inštitúcie,“ uviedla pre Markízu prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov Mária Lévyová.

 

Zo sveta: Zelenskyj: Zachraňujeme aj Európu, žiadame o ďalšie zbrane

 

img

 

MUDr. Mgr. Michal Palkovič, PhD., MHA, MPH, zástupca predsedníčky Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou pre medicínske piliere, sa v júni tohto roku pre portál Mediweb vyjadril, že on osobne by bol za to, aby bol poplatok vo výške 100 eur. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona