Life Science sektor na Slovensku: Máme dostatok talentu, potrebuje však investície

NETKY.SK • 20 December 2023, 06:30 • 2 min
Life Science sektor na Slovensku: Máme dostatok talentu,  potrebuje však investície

BRATISLAVA - Inovácie a technologický pokrok dnes určujú tempo rozvoja spoločnosti. Úspech Life Science sektora je zásadný pre budúcnosť nielen zdravotníctva, ekonomiky, kvality života, no aj celého smerovania Slovenska.

slovakia

left justify in out

V tejto oblasti máme značný priestor na rast a aj veľa nevyužitého talentu. Kľúčom k úspechu by však práve mohlo byť spojenie inovátorov s rastovým kapitálom. Zhodli sa na tom vedci, investori a zástupcovia úspešných slovenských startupov a firiem z oblasti slovenského Life Science počas podujatia Life Sciences & Slovakia: Emerging Sector for the Upcoming Decades, ktoré zorganizovala Americká obchodná komora v spolupráci s Crowdberry.

Pretlak nevyužitého talentu

Odliv talentov je často diskutovanou témou na Slovensku, napriek tomu sa však predstavitelia rýchlo rastúcich firiem v Life Science sektore – Pavol Čekan (CEO MultiplexDX), Eva Kováčová (CEO Glycanostics) a Michaela Šišková (CEO DNA ERA) – zhodujú na tom, že o perspektívnych uchádzačov nemajú núdzu. „Nedávno sme vypísali novú pozíciu genetika a za dva dni sme mali viac ako 100 prihlášok!“ zhodnotila Michaela Šišková z firmy DNA ERA, ktorá sa usiluje o to, aby genetické testy boli dostupné pre každého. „Na Slovensku máme paradoxne doslova pretlak talentu, no chýbajú nám zatiaľ príbehy úspešných firiem, ktoré by presvedčili kľúčových partnerov, že sa do nich oplatí investovať,“ doplnil Pavol Čekan, CEO spoločnosti MultiplexDX zaoberajúcej sa najmä vývojom rýchlych a presných diagnostických produktov pre odhalenie chorôb ako rakovina prsníka. „Z môjho pohľadu nám nechýba talent priamo vo vede, no infraštruktúre nad tým, v tzv. tech transfer sfére. Potrebujeme ľudí, ktorí rozumejú biznis prostrediu, vedia komunikovať s relevantnými firmami, orientujú sa v tvorbe licenčných zmlúv a podobne,“ podotkla Eva Kováčová, CEO Glycanostics. Okrem toho brzdí rozvoj týchto začínajúcich slovenských firiem s globálnym potenciálom aj nedostatočné prepojenie so zahraničnými kapitálovými trhmi. „Slovensko, ani Česká republika prakticky nie sú na mape medzinárodných investičných trhov v oblasti Life Science,“ podotkol Partner v Crowdberry Michal Nešpor. Toto prepojenie je však nevyhnutné pre prenos lokálnych inovácií na
medzinárodnú úroveň a ich uplatnenie v širšom kontexte. Dobrou správou je, že od toho nie sme až tak ďaleko. Práve Crowdberry hrá kľúčovú úlohu v premosťovaní tejto medzery. Umožňuje firmám naštartovať svoj počiatočný rast, aby sa v budúcnosti mohli spojiť s medzinárodnými investormi a rozšíriť tak svoje služby či produkty, ktoré v tejto oblasti pomáhajú zlepšovať alebo dokonca zachraňovať ľudské životy.

Hľadanie synergií

Spoluprácu a vzájomné prepájanie vyzdvihli hostia ako rovnako dôležité pre ďalší rast Life Science sektora na Slovensku. Vytváranie ekosystému, v ktorom budú môcť vznikať ďalšie firmy, sa však nezaobíde bez tých, ktorí prešliapu pomyselnú cestu k úspechu a prinesú slovenský Life Science sektor na mapu aj v globálnom meradle. MultiplexDX, Glycanostics, či DNA ERA sú práve takými firmami.„Nepotrebujeme byť prvý unicorn, úspech doprajem všetkým," podotkol v rámci príjemného fireside chatu Pavol Čekan. „Dôležité je, aby u nás boli firmy, ktoré prerazia, a z nich potom takpovediac vzíde talent, ktorý sa, podobne ako investícia, môže zhodnotiť v ďalších úspešných projektoch," rozvinul v rámci spoločnej diskusie Michal Nešpor, ktorý vedie investičný fond CB Investment Management, dcérsku spoločnosť Crowdberry. Novovznikajúci medical hub Lab28 poskytuje ideálne prostredie práve pre firmy v oblasti Life Science, biotech a medicíny. Pavol Marcinko, CEO firmy Váš Lekár a zakladateľ Polikliniky Váš Lekár a iniciátor tohto projektu, tiež hovoril o dôležitosti spolupráce:"Naším cieľom je vytvoriť spoločný priestor, kde firmy zo sektora Life Science môžu spolupracovať, učiť sa od seba a spoločne rásť." Tento prístup umožňuje firmám nielen zdieľať zdroje a znalosti, ale aj vytvárať nové príležitosti pre inovácie a podnikanie, čím sa posilňuje celý sektor a otvára dvere pre ďalšie úspešné projekty. "Ďalším hmatateľným príkladom synergie medzi prepojenými sektormi je práve čoskoro otvorená Poliklinika Váš Lekár, ktorá prináša komplexný pohľad na zdravie klienta a je zameraná na prevenciu a wellbeing.„Chceme, aby mali ľudia dostupnú komplexnú starostlivosť a dostatok informácií, preto sa snažíme združovať na jednom mieste viacerých špecialistov. Zároveň sa zameriavame na prevenciu, a jedným z našich cieľov je, aby sa ľudia nebáli prebrať zodpovednosť za svoje zdravie a kvalitu života,"objasnil Marcinko. Hľadanie synergií a vzájomnú podporu umocnila aj Michaela Šišková z DNA ERA:„Ak na to bude príležitosť, určite by som rada vrátila Life Science sektoru niečo späť, či už spoluprácou alebo podporou začínajúcich projektov. U nás nie sme často zvyknutí robiť navyše, preto je podľa mňa dôležité podporiť tých, čo chcú rozvíjať vlastné projekty," podotkla.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies