Hrdinské činy v tieni vojny: Bežní občania sa postavili nacistom a vzali spravodlivosť do vlastných rúk

NETKY.SK • 31 Marec 2024, 12:30 • 2 min
Hrdinské činy v tieni vojny: Bežní občania sa postavili nacistom a vzali spravodlivosť do vlastných rúk

Východný front bol kľúčovým bojiskom počas druhej svetovej vojny. Toto obrovské územie, ktoré zahŕňalo väčšinu Sovietskeho zväzu a Nemecka, bolo miestom, kde sa stretli milióny vojakov. Medzi nimi boli aj obyčajní vojaci, ktorí tvorili väčšinu sily na oboch stranách.

slovakia

left justify in out

Počas druhej svetovej vojny sa mnohí obyčajní ľudia stali neobyčajnými hrdinami. Ich odvaha a obetavosť často zostávajú neznáme alebo zatienené slávou veľkých vojenských vodcov. Tu sú niektoré príbehy, ktoré stojí za to objaviť.

Židovský Odboj

Židovský protinacistický odboj odkazuje na rôzne formy odporu organizovaného Židmi počas druhej svetovej vojny namiereného proti nemeckým okupačným silám v Európe. Tento odboj bol často organizovaný v ghettách, kde Židia boli nútení žiť pod nacistickou kontrolou.

V ghettách, kde boli Židia izolovaní a utláčaní, sa formovali odbojové skupiny. Napriek obmedzeniam a hrozbe smrti mnohí Židia riskovali svoje životy, aby bojovali proti nacistickému režimu. Pasívny odboj zahŕňal odmietanie nemeckých príkazov, sabotáže a snahu zachovať si dôstojnosť napriek neľudským podmienkam. Mnohí Židia sa snažili prežiť a odolávať demoralizujúcemu zlu.

Niektoré ghettá mali aj ozbrojené odbojové skupiny. Títo odvážni jednotlivci a skupiny sa pokúšali získať zbrane a organizovať odpor proti nacistom. Ich cieľom bolo nielen prežiť, ale aj bojovať za slobodu.

Varšavské ghetto: Tu vznikla Židovská bojová organizácia. Ich povstanie v roku 1943 je jedným z najznámejších príkladov odboja v ghettech. Židia sa postavili nemeckým vojakom, hoci mali malú šancu na úspech.

Farajnikte Partizaner Organizacje bola židovskou odbojovou organizáciou so sídlom vo vilenskom ghette. Organizovali ozbrojený odpor proti nacistom a snažili sa zachrániť životy.

Židovský odboj v ghettách nám pripomína odvahu a odhodlanie tých, ktorí sa postavili proti nacistickému teroru. Ich príbehy sú dôležitou súčasťou histórie holokaustu a ukazujú, že aj v najtemnejších časoch sa našli hrdinovia.

Ženský odboj

Ženy sa aktívne zapojili do protifašistického odboja počas druhej svetovej vojny a mali v histórii svoje miesto. Ich úlohy boli rôznorodé a prekračovali tradičné genderové stereotypy. Hoci ich prínos často zostáva menej známy, ich osobná statočnosť a vlastenectvo boli neoceniteľné.

Na Slovensku sa sformovali odbojové skupiny rozličného politického zafarbenia. Ich činnosť prerástla do ozbrojeného povstania v auguste 1944, ktoré bolo vojensky potlačené nemeckou brannou mocou. Ženy sa stali zbieranie informácií o nepriateľských aktivitách a ich prenos odboju či pomoc pri prenose tajných správ a dokumentov. Pomáhali taktiež ľuďom, ktorí chceli opustiť protektorát.

Helena Karafová

Narodila sa v roku 1922 v Hluku na Morave. Jej otec mal bojovú náturu a rozhodol sa pridať k partizánom. Helena sa k nemu pridala a spolu s partizánmi žili v improvizovanom príbytku v jaskyni. Zaisťovala prísun potravín, ošetrovala ranených a pomáhala zachraňovať židovské deti z preplnených vlakov smerujúcich do koncentračných táborov.

Mária Mištinová

Narodila sa v roku 1932 v Bánovciach nad Bebravou. Jej otec bol vyslaný ako odborník na stavbu vodných regulácií na Slovensko. Mária sa aktívne zapojila do odboja a pomáhala partizánom. Spolu s ďalšími odbojármi zachraňovala židovské deti z vlakov smerujúcich do koncentračných táborov.

Obyčajní vojaci

Východný front bol kľúčovým bojiskom počas druhej svetovej vojny. Toto obrovské územie, ktoré zahŕňalo väčšinu Sovietskeho zväzu a Nemecka, bolo miestom, kde sa stretli milióny vojakov. Medzi nimi boli aj obyčajní vojaci, ktorí tvorili väčšinu sily na oboch stranách.

Obyčajní vojaci čelili tvrdým podmienkam. Ich dni boli plné neustáleho stresu, strachu a fyzickej námahy. Bojovali v zime aj v lete, často v nevhodnom oblečení a so zlou výživou. Boli vystavení neustálym útokom, streľbe a bombardovaniu.

Aj keď ich mená nie sú tak známe ako mená generálov, obyčajní vojaci preukázali hrdinstvo. Bojovali na fronte, chránili svojich spolubojovníkov a riskovali svoje životy. Ich odvaha a oddanosť sú nezabudnuteľné.

Na Východnom fronte zahynulo a bolo ranených milióny vojakov. Ich obete sú súčasťou hlbokých dejinných udalostí, ktoré ovplyvnili osud celého sveta.
Obyčajní vojaci sú hrdinovia, ktorí nezostali v anonymite. Ich príspevok k víťazstvu je nesmierne dôležitý. 

Oskar Schindler

Oskar Schindler bol nemecký továrnik, člen nacistickej strany NSDAP počas druhej svetovej vojny a záchranca 1 200 Židov pred istou smrťou v nacistických koncentračných táboroch. Jeho príbeh bol sfilmovaný v slávnom filme Stevena Spielberga “Schindlerov zoznam”.

Oskar Schindler sa narodil v českých Svitavách. Po skončení školskej dochádzky pracoval prevažne ako obchodný cestujúci pre rôzne firmy. Počas Veľkej hospodárskej krízy v 30. rokoch 20. storočia sa jeho život dramaticky zmenil. Po nemeckej invázii do Poľska sa Schindler stal arizátorom krakovskej továrne na smaltované výrobky.

V tejto továrni zamestnával približne 1 000 robotníkov, pričom asi polovicu tvorili Židia z krakovského geta. Postupne sa začal intenzívne chrániť svojich židovských robotníkov pred nacistickými vykorisťovateľmi. Jeho továreň sa stala akýmsi “útočiskom pre Židov”.

Schindler unikol trestu a po vojne emigroval do Západného Nemecka. Za svoje činy mu bol udelený titul Spravodlivý medzi národmi. Jeho príbeh zostáva silným príkladom hrdinstva a ľudskosti v temných časoch



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: www.greelane.com, www.mosr.sk, www.upn.gov.sk, www.memoryofnations.sk, www.radiozurnal.rozhlas.cz foto: www.history.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies