Pred najvyššou schôdzou predstavila EÚ nový zbrojný program pre Ukrajinu (komentár Iva Samsona)

NETKY.SK • 22 Marec 2024, 15:00 • 2 min
Pred najvyššou schôdzou predstavila EÚ nový zbrojný program pre Ukrajinu (komentár Iva Samsona)

Samit v Bruseli sa uskutočnil štvrtok a piatok a vládne vyhlásenie bude prezentovať nemecký kancelár Olaf Scholz, ktoré predstavil už v stredu. V diskusii bude v centre pozornosti zbrojné financovanie Ukrajiny.

slovakia

left justify in out

Členské krajiny sa chystajú predstaviť nové plány na financovanie ukrajinských ozbrojených síl. Nemecko, Francúzsko a Poľsko sa zhodli na troch základných princípoch:

  1. “Budeme Ukrajinu podporovať tak dlho, ako to bude potrebné."
  2. „Nechceme však urobiť z NATO vojnovú stranu."
  3. „A neprijmeme žiaden nadiktovaný mier“, povedal Scholz.

 

EÚ bude nakupovať zbrane aj mimo Európu

Terajšie prijaté rozhodnutia sú mimoriadne dôležité, pretože EÚ sa chystá dodať do roku Ukrajine 2027 čiastku 50 miliárd eur. Z tohto časového horizontu vyplýva, že na rozdiel od začiatku ruského útoku krajiny EÚ s porážkou Ukrajiny v tejto vojne neráta. Závažnou zmenou je aj to, že členské štáty EÚ budú v budúcnosti môcť nakupovať zbrane aj mimo Európy. Tu sa rysuje spor s USA, pretože americký zbrojný priemysel docielili vojnou na Ukrajine veľké zisky. Francúzsko zastávalo názor, že produkcia zbraní by sa mala realizovať iba v Európe, lenže krajiny EÚ neboli zatiaľ schopné uspokojiť potreby Ukrajiny, ktorá musí brániť neúmerne dlhý front proti silnejšiemu Rusku.

V rámci tak zvanej Európskej mierovej iniciatívy teraz ale EÚ dosiahla konsenzus, že zoženie päť miliárd eur pre ďalšie zbrane na svetovom trhu. „V tejto otázke ide o solidaritu a nie o hospodársku politiku,“ uviedol Scholz.

Európska únia sa po dlhom váhaní dopracovala k tomu, že siahne na zmrazené ruské aktíva v Európe. Zatiaľ čo USA a Kanada trvali na tom, že všetky ruské rezervy vo výške 200 miliárd eur majú byť presunuté do Ukrajiny, Brusel je v tejto otázke zdržanlivejší a chce siahnuť iba na ten ruský kapitál, ktorý Rusko kumulovalo úrokmi (v minulom roku to bolo 4, 4 miliardy eur).

Výzvy na dodanie rakiet stredného doletu v Bundestagu neprešiel, čím sa dostal pod paľbu kritiky, aj keď aj ostatné politické strany v tejto otázke neboli jednotné. Predovšetkým mnohí poslanci z FDP, Zelených, a CDU/CSU požadovali dodávky Taurusov (stredný dolet). Scholz však tvrdí, že to najdôležitejšie, čo Ukrajina teraz potrebuje, je brániť svoju krajinu, nie útočiť na ruskú územie: „Rusko nie je také silné a nemôže sa spoľahnúť na to, že vo svojej podpore poľavíme“. 

To ste sa dostali do fajnovej spoločnosti, kontruje opozícia

Predseda frakcie sociálnych demokratov (SPD) Rolf Mützenich patrí k jedným z najväčších odporcov dodávok Taurusov. Predseda frakcie CDU/CSU Friedrich Merz kritizoval postoj SPD v parlamente a poukázal na skutočnosť, že podporu SPD dostala najmä od ľavicovej strany die Linke, pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) a strany (Bündnisu) Sahry Wagenknechtovej„To ste sa dostali do peknej spoločnosti“ komentoval ironicky túto podporu Merz. Spolkový kancelár Scholz nie je podľa neho schopný viesť vládu. Táto neschopnosť sa vraj prejaví už vo štvrtok, keď Scholz odcestuje na samit EÚ do Bruselu.

Inak nemecký kancelár spoločne s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a ďalšími 14 európskymi hlavami vlád a štátov žiadajú v liste Európsku komisiu, aby financovanie európskych zbrojných projektov financovala Európska investičná banka. Jej právomoci sa doteraz obmedzovali iba na financovanie „tovaru dvojakého použitia“, ktorý slúžil na výrobu tak vojenského materiálu, ako aj položiek, ktoré sú použiteľné aj v civilnej oblasti, napr. pri produkcii dronov alebo vrtuľníkov. Financovanie čisto zbrojných projektov Európskej investičnej banke zatiaľ Európske komisia neumožňovala. To sa má teraz zmeniť „ súlade s novými bezpečnostnými a obrannými prioritami“.  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Ivo Samson, Foto: Military.com / AP Photo / Geert Vanden Wijngaert
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies