Pred cestovaním neradno riskovať, môžu nastať problémy s poistením

NETKY.SK • 15 August 2023, 14:04 • 2 min
Pred cestovaním neradno riskovať, môžu nastať problémy s poistením

Bratislava-Vyplateniu poistného môžu brániť viaceré výluky

slovakia

left justify in out

Pre leto je typické cestovanie. Vyberáme sa na dovolenky po rodnej krajine i za dobrodružstvom za hranice našej vlasti. V uvoľnenej atmosfére, očakávajúc skvelé zážitky sa môže stať, že zabudneme na ostražitosť. Prihodí sa niečo nepredvídané a úraz je na svete. Aj preto odborníci radia uzatvoriť si cestovné poistenie, pretože riskovať sa nevyplatí. Existujú však aj prípady, kedy poistenci nedostanú späť požadovanú sumu. Čo má vplyv na plnenie poistnej udalosti?

 

Cestovné poistenie chráni dovolenkárov pred vznikom náhodnej udalosti. Cestujúci by nemali vedome riskovať, pretože môžu nastať problémy pri plnení poistenia. Najčastejšie prípady výluk z cestovného poistenia sú alkohol, omamné látky či rizikové a adrenalínové športy. Upozornila na to poisťovňa Uniqa. Požitie alkoholu či iných omamných látok má vplyv na plnenie poistnej udalosti. V prípade, že sa poistná udalosť stala z dôvodu požitia alkoholu, môže dôjsť k zníženiu alebo aj zamietnutiu cestovného poistenia. Porušenie podmienok sa preveruje napríklad z policajnej správy pri nehode, úraze a tiež z lekárskej správy.

"V prípade zachraňovacích akcií sú z plnenia vylúčené škody vzniknuté vplyvom alkoholu, vplyvom návykových látok alebo nadmerným užitím liekov bez lekárskeho predpisu. Zaznamenávame totiž prípady utopenia v mori v dôsledku požitia alkoholu. Evidujeme tiež viaceré úrazy následkom požitia omamných látok v krajinách, kde je ich požitie povolené," upozornila manažérka pre cestovné poistenie poisťovne Uniqa Ľubomíra Hricová. 

V cestovnom poistení sú v rámci poistených liečebných nákladov automaticky kryté aj letné športy vykonávané pri mori počas dovolenky a zakúpené priamo na pláži, ako napríklad jazda na vodnom skútri či člnkovanie. Pri rizikových alebo adrenalínových športoch je potrebné si ich pripoistiť. Uniqa zaznamenala aj nárast poistných udalostí z rizika storna zájazdov a zahraničných ciest. Pri storne zájazdoch je odporúčané dávať si pozor na termíny.

"Najmä pri malých deťoch sa môže stať viacero nepredvídateľných udalostí, pre ktoré nemožno odcestovať. Odporúčame preto, aby si rodina s deťmi storno pripoistila, najmä ak dáva prednosť skorému objednaniu dovolenky či letenky," uviedla Hricová.

Pred vycestovaním je vhodné overiť si aj to, aké druhy očkovania sú v rôznych, najmä exotických krajinách potrebné. Udalosti, ktoré vzniknú následkom nevykonaného povinného očkovania, sú totiž vo vo výlukách z poistenia. Zároveň v krajinách, kde sa vyskytujú štrajky, nepokoje či vojna a krajiny, alebo do ktorých ministerstvo zahraničných vecí neodporúča cestovať v súvislosti s terorizmom, sú tiež vo všeobecných výlukách z poistenia. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies