ZOH: Sumár z nedele 6. februára

NETKY.SK • 6 Február 2022, 16:30 • 2 min
ZOH: Sumár z nedele 6. februára

PEKING – Kobajaši vybojoval pre Japonsko zlatú medailu! Ninisovi iba tesne ušla 4. jazda.

slovakia

left justify in out

Skončil nešťastne na 21. mieste, o jeho 6. olympiáde rozhodne rodina

 

Slovenský sánkar Jozef Ninis len ťažko trávil konečnú 21. pozíciu na ZOH v Pekingu. Päťnásobnému účastníkovi olympiády len o jedinú priečku uniklo miesto v záverečnej štvrtej jazde, v ktorej by mohol zlepšiť svoje olympijské maximum. Tým je aj naďalej 20. miesto zo Soči 2014. Končiť sa však nechystá a po rodinnej porade sa rozhodne, či sa pokúsi o účasť na šiestych ZOH.

 

Päť účastí pod olympijskými kruhmi by chcel 40-ročný sánkar ešte zveľadiť, no definitívne sa rozhodne až doma: „Sú to ďalšie štyri roky tvrdej práce. A ja som aj manžel a otec dvoch detí. Vypariť sa z domu na mesiac vkuse a nechať ženu samú... Uvidíme, ak bude súhlasiť manželka a deti dovolia, tak by som ešte chcel zabojovať o nejakú medailu. Za ten pocit, čo som tomu obetoval. Či to bude z olympiády, neviem, ale aspoň zo Svetového pohára by som chcel."

 

Jeho krajan Marián Skupek pri svojom olympijskom debute obsadil 26. priečku. Zlatú medailu vybojoval nemec Ludwig, striebornú získal Rakušan Kindl a bronz si berie Talian Fischnaller.

 

 

Koristek po svojej olympijskej premiére nadmerne spokojný!

 

Slovenský reprezentant Ján Koristek má za sebou debut pod piatimi kruhmi a po 45. mieste v úvodnej disciplíne je s výsledok spokojný. Oproti štartovej listine sa v skiatlone posunul o sedem miest a i keď si siahol na dno síl, náročnú trať v Čang-ťia-kchou zvládol až do konca.

 

Zo 69 štartujúcich súťaž dokončilo 49 pretekárov.V prvom rade som veľmi rád, že som to dotiahol a nachádzam sa v cieli zdarne a nie predčasne. Mal som namále, keď som počul hlásateľa, že Boľšunov ide do posledného kola a ja som sa nachádzal práve na štadióne. No vtedy som si hovoril, že to ma už nemôžu stiahnuť, nakoplo ma to a s Čechom Peťom Knopom sme obaja zapli naplno. V poslednom kole som pozbieral ešte pár síl a posunuli sme sa o dve miesta," povedal Koristek, ktorý prišiel do cieľa spolu s Knopom a tesne za nimi finišoval ďalší Čech Adam Fellner.

 

Japonec Kobajaši ovládol sútaž na strednom mostíku!

 

Najväčší favorit na zisk zlatej medaily pod tlakom nezlyhal! Na strednom mostíku odskákal fantasticky a získal svoju prvú zlatú olympijskú medailu. V Pekingu triumfoval s náskokom 4,2 bodu pred Rakúšanom Manuelom Fettnerom a dosiahol životný úspech. Bronz putuje do Poľska zásluhou Dawida Kubackého, ktorý zaostal o 9,1 b.

 

Kobajaši si vytvoril výbornú východiskovú pozíciu už po 1. kole, v ktorom pristál na značke 104,5 a usadil sa na čele o 6,2 b. pred Slovincom Petrom Prevcom. V druhom kole dosiahol dvojnásobný víťaz Turné štyroch mostíkov výkon 99,5 m a udržal si post lídra.

 

Pre Kobajašiho je to prvá olympijská medaila v kariéra. Doposiaľ žiadnemu japonskému skokanovi sa pod piatimi kruhmi nepodarilo získať najcennejší kov mimo rodnej krajiny. Jukio Kasaja vyhral na ZOH 1972 v Sappore súťaž na strednom mostíku. Kacujoši Funaki ovládol na ZOH 1998 v Nagane súťaž na veľkom mostíku a ďalšie zlato pridal v súťaži družstiev. Táto sezóna je pre mňa ako z rozprávky. Verím si a aj keď to nie je z mojej strany stopercentné, dokážem víťaziť a dosahovať pódiové umiestnenia," uviedol Kobajaši pre akreditované médiá.

 

 

Mužský zjazd bol kvôli silnému nárazovému vetru odložený!

 

Zjazd mal pôvodne odštartovať o 4.00 SEČ (11.00 h miestneho času), pre nepriaznivé počasie ho však najskôr trikrát posunuli o hodinu. Ani potom sa však podmienky v horskom stredisku Siao-chaj-tchuo nezlepšili, a tak po šiestej ráno európskeho času prišiel definitívny verdikt o odložení kráľovskej disciplíny "v záujme bezpečnosti a spravodlivej súťaže".

 

Zjazd presunuli na pondelok, začiatok súťaže je na programe o 5:00 SEČ. Štart najrýchlejšej lyžiarskej disciplíny vsunuli medzi 1. a 2. kolo obrovského slalomu žien. Do tohto slalomu odštartuje aj naše najväčšie želiezko v ohni – Petra Vlhová. Slovenka bude mať štartové číslo 1.

 

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Oliver Peth
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies