Ako „prekábatiť“ svoje podvedomie a prepísať jeho vzorce tak, aby nám v živote pomáhalo

NETKY.SK • 22 August 2023, 09:42 • 2 min
Ako „prekábatiť“ svoje podvedomie a prepísať jeho vzorce tak, aby nám v živote  pomáhalo

Na svet prichádzame v určitom slova zmysle ako nepopísaný list. Náš mozog a myseľ je pripravená absorbovať tisícky a tisícky poznatkov, skúseností, presvedčení.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Formuje nás od prvého dňa to, čo nás obklopuje. Čo nám hovoria, ako k nám pristupujú, čo sa nám deje. Prijímame ako normu to, čo je nám desaťkrát za deň opakované. Na základe toho si vytvárame hodnoty, priority, je formovaný náš emočný a psychický svet, kapacity, schopnosť prežiť, robiť správne rozhodnutia.

Všetko to, čo nasávame od batoľaťa ako normálne a prirodzené, sa nám postupne ukladá do podvedomej časti mozgu. A aj keď to nemusela byť objektívna pravda, niečo správne alebo užitočné pre náš život, podvedomie nám v konkrétnych životných situáciách bude vyťahovať ako z klobúka zo svojich hlbín riešenia, ktoré pozná, ktoré sa naučilo, o ktorom ho/nás ako o tom správnom utvrdilo prostredie, ktoré nás formovalo.

Tak často konáme aj veci, ktoré v skutočnosti nechceme, ktoré nám ubližujú, neposúvajú vpred. Robíme zlé, sebadeštrukčné rozhodnutia, lebo sme tak svojím spôsobom „naprogramovaní“ a nepoznáme nič iné. Ak nám bolo v živote opakované, že „nie sme hodni“, budeme adekvátne tomu reagovať aj v kľúčových životných situáciách. V robote sa necháme zneužívať, nevieme sa za seba postaviť, keď na to príde, vo vzťahoch sme nezdravo submisívni, robíme všetko pre potreby a život druhého a na seba celkom zabúdame.

Ak máme v podvedomí odmalička vpísané, že „peniaze nás budú obchádzať a nikdy sa nám nepodarí slušne si zarobiť“, tak sa budeme aj správať. Budeme prijímať podradné a nevýhodné pracovné pozície, nebudeme si vedieť vypýtať adekvátnu odmenu za svoj výkon.

A tak ďalej, a tak ďalej. Nesprávne programy v podvedomí nám dokážu sabotovať to najdôležitejšie v živote. Vzťahy, lásku, prácu, sebarealizáciu. Prináša to frustráciu, nevieme naplniť svoje sny, svoj potenciál, nájsť svoje miesto v živote.

Preto sa určite oplatí zamerať sa na naše podvedomie a pokúsiť sa urobiť v ňom poriadok. Veď vedecké štúdie odhaľujú, že až 95 percent našich rozhodnutí a reakcií pochádza práve z podvedomej časti našej mysle. Pre lepšiu predstavu – typický príklad, kedy nás podvedomie „ovláda“ je šoférovanie. Robíme veci akosi automaticky, nerozmýšľame o každom momente a pohybe nanovo, vedome, jednoducho nechávame bežať príslušný program, a ten vykonáva potrebné.

To je pozitívny príklad, keď nám naše podvedomie slúži. No je množstvo iných situácií, kedy sa tento autopilot takisto zapne, no vôbec nepracuje pre nás a naše najlepšie zámery. Vedome sme sa pre to nerozhodli, no ako keby sme si nedokázali pomôcť, ovládnuť sa. Niečo koná za nás. A často veľmi zle.

To je podvedomie, ktoré sa do veľkej časti sformovalo od posledného trimestra tehotenstva do cca siedmeho roku života. Dovtedy dokáže naša myseľ nazbierať dostatočné kvantum impulzov, informácií a presvedčení, ktoré potom používame aj v mladosti a dospelosti.

Čím viac nesprávnych a škodlivých presvedčení, tým viac škôd v našom živote. A čím dlhšie sa v týchto škodlivých presvedčeniach utvrdzujeme a nič s nimi nerobíme, tým obtiažnejšie je prepísať a zmeniť ich. No v každom prípade je to možné, takže to nevzdávajte!

A ako konkrétne na to?

1. Identifikujte svoje limitujúce a škodlivé presvedčenia! Svoju myseľ a podvedomie určite neprepíšeme len tak, zázračne, zo dňa na deň. Chce to ponor do seba, ochotu vidieť nesprávne veci, ktoré sa nám v živote stali, a vedieť ich bez toxického hnevu a prílišného emočného nasadenia jednoducho prepustiť do minulosti. Ak ste si priznali svoj problém aj jeho korene, bude pre vás stále ľahšie identifikovať aj myšlienky a presvedčenia, ktoré z vášho problému vzišli a ktoré vám chcú nahovárať zlé veci aj dnes. Ak sa taká vynorí a vy ju identifikujete ako škodcu, jednoducho si ju napíšte na papier a vystavte papier niekde, aby ste ho mali na očiach. Urobte si výstavku neužitočných myšlienok, ktoré už nepotrebujete. Ak budete mať papier na očiach, stále ľahšie pre vás bude uvedomovať si nesprávne veci z podvedomia, ktoré vás denne ovplyvňujú.

2. Napĺňajte studnicu novým. Ak ste sa rozhodli čistiť svoju myseľ a podvedomie od starého, treba ju vedieť naplniť novým, užitočným a zdravým. Nestačí len búrať minulosť, treba budovať  novú stavbu.Ak je vaše podvedomie plné presvedčení o vašej neschopnosti, nehodnosti, vine, menejcennosti, musíte vyhľadávať také impulzy, prostredia a zdroje, vďaka ktorým si budete budovať sebadôveru, sebaúctu, sebaprijatie. Čítajte kvalitné knihy, počúvajte dobrých lídrov a učiteľov, vyhľadávajte podporných a inšpiratívnych priateľov. Sami sebe dokážte ráno povedať, že sa máte radi a stojíte za dnešný krásny deň...

3. Zaveďte nové do praxe. Začnite konať a realizovať veci, ktoré podporujú vaše nové presvedčenie. Ak vám vaše obmedzujúce presvedčenie hovorilo, že ste "príliš starí na to, aby ste začali cvičiť", namiesto toho si začnite osvojovať presvedčenie "Nikdy nie je neskoro začať", a potom sa vyberte na 15-minútovú prechádzku, aby ste začali cvičiť a vytvorili si návyk.

4. Naučte sa vidieť to, čo chcete. Prispôsobiť sa novým presvedčeniam znamená dokázať si vytvoriť v mysli a predstavivosťou realitu, ktorú chcete, a vizualizovať si výsledky, ktoré chcete dosiahnuť. Vizualizácia je skvelý spôsob, ako si vytvoriť nové očakávania a krok za krokom smerom k nim postupovať.

5. Nesúďte sa! Samozrejme, že po rokoch nesprávnych presvedčení sem-tam niektoré ešte vyplávajú na povrch aj po tom, čo ste sa pustili do čistenia vášho podvedomia. Nehnevajte sa, nezúfajte si, nenadávajte si, nebuďte znechutení! Buďte radi, že ste dokázali „škodcu“ identifikovať, pozrite sa mu zoči-voči a podrobte ho vyšetrovaniu: Odkiaľ pochádzaš, škodlivé presvedčenie? Z akého zdroja? Prečo by som ti mal/a veriť? Ako môžeš poslúžiť môjmu životu? Nijako? Tak preč s tebou, dovi!...

6. Vyhlasujte dobré! Tak, ako pomáha vystaviť na pranier zlé, staré, nefunkčné presvedčenia, o to viac dajte hlas tým novým, dobrým, pozitívnym! Vaše podvedomie sa sformovalo na základe toho, čo denno-denne počúvalo. Tak teraz naučte váš mozog počúvať to dobré! Nahlas vyhlasujte vety, frázy, slová, ktoré vás povzbudzujú, upevňujú, smerujú vpred.

7. Obklopte sa dobrým a zvykajte si na dobré! Dôležité sú maličkosti. Ak máte v podvedomí presvedčenie, že si nezaslúžite radosť a obdarovanie, cielene si vyberte v kníhkupectve knižku, ktorá vás poteší, má pekný obal a aj keď ju nečítate, majte ju doma na viditeľnom mieste, aby vám pripomínala vaše nové presvedčenie: „Som hodna darčekov, radosti, pozornost...“ Ak ste zvyknutí jesť úchytkom a hocičo, lebo veď nie je čas, vytvorte si rituál raz týždenne krásne prestretého stola s niečím, čo máte vy a vaši blízki radi. Ak vám vaše podvedomie hovorí, že sa vám nikdy nič nepodarí, ste neschopní a nemá zmysel o niečo sa pokúšať, urobte si vo vašom prostredí výstavku vašich doterajších úspechov, predmetov, diplomov, čohokoľvek, čo vám bude pripomínať váš úspech...

Nenechajte si podvedomím diktovať a nič život. Koniec-koncov, je to naša myseľ, náš mozog a stojí za to naučiť sa s ním vychádzať tak, aby nám v živote slúžil na to najlepšie...

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies