Spoločnosť Apple ohlásila vydanie nového zariadenia sprostredkujúceho zmiešanú realitu Vision Pro

NETKY.SK • 6 Jún 2023, 14:00 • 2 min
Spoločnosť Apple ohlásila vydanie nového zariadenia sprostredkujúceho zmiešanú realitu Vision Pro

CUPERTINO - Americká spoločnosť Apple ohlasuje vydanie headsetu so zmiešanou realitou. Je to jeden z je najprekvapujúcejších a najinovatívnejších produktov spoločnosti za posledné roky.

slovakia

left justify in out

Dlhoočakávaný headset so zmiešanou realitou od spoločnosti Apple, Vision Pro, je tu. Alebo de facto ešte nie je celkom tu, ale je ohlásený. V stupňujúcom momente hlavného prejavu softvérovej konferencie v pondelok ráno vedúci predstavitelia spoločnosti Apple odhalili inteligentné okuliare, ktoré predstavujú nový svet po smartfóne iPhone. Apple aj takýmto spôsobom mieri do virtuálneho sveta materskej spoločnosti Facebooku - Meta - a ,,preberá kontrolu" nad vašou tvárou.

 

Apple už začiatkom dňa poskytlo pre niektorých šťastlivcov istú demo verziu tohto nového výrobku. Manažéri Apple však odmietli zaznamenať toto demo a takisto aj záznam následného brífingu, aby bolo jasné, že Apple vidí Vision Pro ako priestorovú počítačovú platformu, nie ako samostatné zariadenie. Jeho výnimočná vlastnosť – schopnosť upraviť úroveň ponorenia sa do virtuálneho prostredia – je pravdepodobne jeho najlepším ťahákom tohto produktu, dokonca aj za cenu 3500 dolárov. Znamená to, že výrobcovia aplikácií, ktorí chcú vytvoriť dvojrozmerný softvér na spoluprácu s týmto zariadením, to tak môžu urobiť a tvorcovia obsahu, ktorí chcú natáčať filmy napríklad o dinosauroch pomocou stereoskopickej technológie, to môžu tak urobiť tiež.

 

 

Apple napriek tomu žiada spotrebiteľov, aby sa vykašľali na prehnané množstvo peňazí za produkt, ktorý zatiaľ nepreukázal svoju stálu hodnotu. A to, či ide o platformu alebo produkt, nemusí byť pre väčšinu ľudí dôležité v tejto prvej iterácii produktu.

 

Apple pred demonštráciou produktu musel prirozdene vykonať isté personalizačné procesy a nastavenia. Novinárka Lauren Goode uvádza, že: ,,Po vstupe do dočasného bytového zariadenia pre vyskúšanie Vision Pro ma privítal zamestnanec Apple, ktorý pomocou aplikácie podobnej Face ID najprv naskenoval moju tvár a potom, nezvyčajne, aj moje uši. (Bolo to kvôli mapovaniu priestorového zvuku.) Potom optometrista zamestnaný v Apple naskenoval moje okuliare, aby zmeral môj predpis na korekčné šošovky, aj keď som sa rozhodla nosiť kontaktné šošovky namiesto okuliarov, aby som mala na tvári pohodlnejší zážitok z tvárového počítača."

 

,,V uzavretej zasadacej miestnosti bol položený na konferenčnom stolíku headset, ktorý bol pre mňa osobne nakalibrovaný. Vision Pro skutočne prináša lyžiarske okuliare, presne také okuliare, aké si predstavoval známy režisér Denis Villeneuve vo svojich filmoch. V minulosti niektoré blogy publikovali vykresľovanie, ktoré naznačovalo zmiešanie už existujúcich produktov Apple, a neboli úplne mimo: Tesnenie týchto okuliarov pripomína penové tesnenie na slúchadlách AirPods Max a taktiež mäkký remienok, ktorý vedie pozdĺž hornej časti hlavy, vyzerá veľmi podobne ako náramok na Apple Watch. „Digitálna koruna“ alebo číselník je tiež už povedomý."

 

img

Apple Vision Pro v praxi

 

Zariadenie Apple Vision Pro je pripojené k externej batérii, elegantnému hliníkovému obalu, ktorý vám poskytne dve hodiny neprerušovaného chodu. Vision Pro je možné tiež pripojiť k počítaču Mac pomocou USB-C na nepretržité videnie.

 

img

externá batéria zariadenia Vision Pro

 

Dalo by sa predpokladať, že táto externá batéria znamená, že samotná náhlavná súprava bude ľahká ako pierko, no opak je pravdou - je celkom ťažká. Po úprave väčšieho chrbtového popruhu aj vrchného mäkkého popruhu prechádzate ďalším kalibračným procesom, ktorý sa skončí počuteľným potvrdením.

 

Rozhranie Vision Pro je intuitívne – pár gestami a ťuknutiami na digitálnu korunku zariadenie urobí to, čo chcete. Externé kamery eliminujú potrebu ručných ovládačov, pretože zariadenie vidí vaše ruky. A interné kamery na sledovanie očí zase vidia, kam sa pozerajú vaše oči, takže vedia, ktorú aplikáciu chcete otvoriť alebo zatvoriť.

 

img

hlavné menu, ktoré sa vám ukáže, keď máte nasadené a zapnuté okuliare Vision Pro

 

,,V domácom režime sa predo mnou vznášal virtuálny dok aplikácií Apple. Stále som videla skutočné prostredie obývačky. Domovská obrazovka AR aplikácií Apple je presne taká ,,vanilková," ako to aj vyznie. Samotné ikony jednotlivých aplikácií neboli len nejaké malé guľôčky na uchopenie alebo čokoľvek iné, čo by dodávalo objem. Oni proste boli tam ako keby aj v reálnom čase," opisuje Lauren Goodeová.

 

Počas používania niektorých aplikácií miestnosť okolo vás stmavne, čo je asi jedna z najpôsobivejších častí Vision Pro. Buď sa automaticky stlmí, keď používate určité aplikácie, alebo sa dá stlmiť manuálne pomocou malého číselníka na náhlavnej súprave. Ťuknete do jedného z virtuálnych „prostredí“, ktoré Apple nasadilo na ukážkovú jednotku, a škandinávska normcore obývačka okolo vás zmizne. Otvoríte Apple TV a ťuknete do stereoskopickej video cievky, potom vyberiete režim Cinematic a môžete byť v nejakom konkrétnom kine, ktoré premieta určitý film. Zdá sa, že toto je to, čo si Apple myslí, že je podstatou toho, aby sa z toho stala platforma verzus produkt: Nemusíte si vyberať medzi AR a VR. Vaša aplikácia môže byť čokoľvek, čo chcete.

 

 

 

 

Náhlavná súprava Vision Pro od spoločnosti Apple má potenciál nakoniec aj začleniť AR spôsobom, ktorý iné počítače nemajú, jednoducho preto, že je to Apple. Vývojári už aj zaznamenávajú nadšenie fanúšikov z headsetu. No a opäť, za 3 500 dolárov prvé jednotky Vision Pro pravdepodobne získajú vývojári a milovníci gadgetov s disponibilným príjmom. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies