Nemotorným pandám sa nechce ani páriť: Krátkozraké stvorenia nie sú fyzicky vhodné čo i len na existenciu ako takú

NETKY.SK • 9 November 2023, 20:00 • 2 min
Nemotorným pandám sa nechce ani páriť:  Krátkozraké stvorenia nie sú fyzicky vhodné čo i len na existenciu ako takú

Fyzicky nie sú pandy vhodné na existenciu. Toto nie je vtip, existuje veľa vlastností týchto majestátnych medveďov, kvôli ktorým sa nezdá pravdepodobné, že sú určené na prežitie. Nemôžeme poprieť, že sú nešikovní a majú na to predispozíciu.

slovakia

left justify in out

 Internet je plný videí týchto čiernobielych medveďov, ako zakopávajú a padajú po celom výbehu zoo. Hoci sú majestátne, sú všetko, len nie ladné. Poďme si povedať všetky dôvody, prečo je to tak.

Fyzicky nie sú pandy vhodné na existenciu. Toto nie je vtip, existuje veľa vlastností týchto majestátnych medveďov, kvôli ktorým sa nezdá pravdepodobné, že sú určené na prežitie. Nemôžeme poprieť, že sú nešikovné a majú na to predispozíciu. Fyziologicky sú lenivé. Jedia a spia celý deň a takmer neprejavujú záujem o párenie. Už vzhľadom na pomalý štart niektoré životne dôležité časti tela im celkom nepomáhajú.

Rozkošná nemotornosť

Pandy sú väčšinou považované za nemotorné pretože nemajú dostatok energie z bambusov. Ďalším dôvodom je, že neustále padajú. Pre pandy je pád súčasťou ich typického správania. Kvôli ich krátkym končatinám a hravej povahe toľko padajú, a teda aj vďaka nemotornosti. 

Dôvod číslo jedna - bambus

Pandy sú nemotorné, pretože ich hlavná potrava pozostáva z 99 percent z bambusu. Bambus má nízky obsah kalórií a živín. 
Konzumácia bambusu má za následok nízku hladinu energie u pandy veľkej. Je to preto, že ich telá premieňajú bambus na energiu veľmi pomaly.

Okrem toho pandy nie sú schopné úplne stráviť bambus, pretože majú tráviaci systém mäsožravcov. Ich tráviaci systém je vhodnejší na trávenie mäsa. 
Preto panda väčšinou zostáva neaktívna celý deň.

Tým, že pandy zostanú neaktívne, dokážu ušetriť to malé množstvo energie, ktoré získajú zo stravy bohatej na bambus. 

Maličké končatiny 

Keďže väčšinu dňa trávia leňošením alebo lezením, ich svaly na nohách nie sú ani zďaleka také silné ako ich predlaktia. Keď sa skutočne hýbu, nemôžu sa tak spoliehať na svoje nohy. Nie je potom až také prekvapujúce, že sú trochu nemotorné, keďže sú nerovnomerne vyvinuté.

 

Krátkozraké potvorky

Na neúspech ich nastavuje aj zrak. Pandy sú krátkozraké. Vo voľnej prírode nepotrebujú vidieť príliš ďaleko, pretože nikto nevidí príliš ďaleko, keď žije v bambusovej húštine. To môže byť jeden z dôvodov, prečo vyzerajú, akoby sa potkýnali v tme... pretože sú (dokonca aj vo svetle)!

Dôkazy o tom, že pandy padajú zo stromov a jedna cez druhú, pochádzajú aj zo zoologických záhrad, kde sú pandy po prvýkrát vystavené toľkým sociálnym interakciám.

Vo voľnej prírode matky chovajú iba jedno mláďa a zvyčajne sa nemotajú okolo iných medveďov. V zajatí majú mláďatá pandy v zoo súrodencov a naučili sa hrať.

Sú však dobrí lezci a vedia plávať!

Aj keď sa pandy zdajú byť mimoriadne nemotorné a vždy zakopnú o nohy, v skutočnosti sú to veľmi zruční horolezci.

Zvieratá s tvarom tela pandy (veľké telo s krátkymi nohami a rukami) zvyčajne nie sú najlepšími horolezcami, ale tieto medvede sú opakom. Okrem toho, že používajú hlavu na to, aby im pomohla liezť na stromy, úplne objímajú strom, na ktorý lezú, čo im dáva väčšiu stabilitu. 

Medvede pandy sú skvelé v plávaní. Možno sú predsa len ladnejšie vo vode ako na súši. Ak sa panda cíti čímkoľvek ohrozená a sú pri vode, často využije svoje plavecké schopnosti, aby sa dostala do bezpečia.

Zdanie klame - sú divoké a môžu byť nebezpečné

Napriek všeobecne rozšírenej láske k pandám a ich roztomilému vzhľadu niektorí návštevníci v minulosti zabudli, že sú to stále divoké zvieratá.
V Číne došlo k malému počtu útokov pandy po tom, čo ľudia vyliezli do ohrád, aby sa na zvieratá bližšie pozreli, alebo sa ich dokonca pokúsili dotknúť.

Zdá sa, že aj keď v zoo v Memphise alebo mimo Číny k takýmto prípadom nedošlo. Laura Doty, špecialistka na komunikáciu zo Zoo v Memphise, jednej zo štyroch zoologických záhrad v USA, ktoré majú pandy, varuje že pandy treba milovať na diaľku.

"Sú roztomilé, sú prítulné, ale sú aj iné a myslím si, že práve preto k nim každý cíti, že ich to tak ťahá."

Neuveriteľne vzácne stvorenia

Posadnutosť pandami pramení aj zo skutočnosti, že sú neuveriteľne vzácne, povedala Doty. Hoci sú veľmi milované, vo voľnej prírode ich žije len asi 1600 a v zajatí asi 300, väčšina z nich v Číne.
"Veľa ľudí miluje pandy a nikdy nemali možnosť vidieť ich osobne," povedala.

K jednej z najvýznamnejších výmen došlo v roku 1972, keď Čína po historickej návšteve prezidenta Richarda Nixona zapožičala pandy do USA, keď sa chladné vzťahy medzi oboma krajinami začali roztápať.
Predstavitelia zoo často vkladajú veľké nádeje do príchodu medveďov a očakávajú zvýšenie návštevnosti. Ale pandy nie sú lacné.

Henry Nicholls, autor knihy The Way of the Panda, uviedol, že zoologické záhrady zvyčajne zaplatia jeden milión dolárov za pár ročne počas 10-ročného usporiadania, hoci číslo sa môže líšiť. Povedal, že zoologické záhrady môžu často očakávať nárast návštevníkov počas prvého roka, ale to sa môže znížiť.

Pandy sú tiež úzko spojené s ochranou prírody na globálnej úrovni, čiastočne preto, že Svetový fond na ochranu prírody používa zviera ako svoje logo, povedal Nicholls.

Zdroje:

https://bestofpanda.com/why-pandas-clumsy-or-dopey/?utm_content=cmp-true

https://nedhardy.com/2021/02/12/why-are-pandas-so-clumsy/

https://untamedanimals.com/why-are-pandas-so-clumsy/

https://www.cbc.ca/news/canada/why-are-we-fascinated-with-pandas-1.1319451

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies