Prečo ste stále unavení a kadiaľ vám uniká vaša životná energia?

NETKY.SK • 4 Január 2024, 17:25 • 2 min
Prečo ste stále unavení a kadiaľ vám uniká vaša životná energia?

Neviete sa vymotať zo začarovaného kruhu chronickej únavy, chýba vám v živote iskra, chuť, motivácia? Zdá sa vám, že všetci ostatní okolo vás majú viac životnej energie ako vy?

slovakia

left justify in out

Ak dlhodobo pociťujete, že ste na prúd života príliš unavení, že sa vám často nechce, jednoducho nemáte sily ani potrebné nadšenie na všetko, čo každodenný život od vás vyžaduje? Je vaším najčastejším prianím vziať si dva roky dovolenky, zmiznúť niekam ďaleko, nič a nikoho neriešiť a skrátka len oddychovať?
 
Aj keď sa chronická únava pripisuje rôznym príčinám a často sa spája s viacerými dysfunkciami a diagnózami nášho fyzického zdravia, mnohokrát v ambulancii lekára odpoveď na to, prečo ste unavení, jednoducho nedostanete.
 
Chronická únava a akási "životná ochabnutosť" totiž v mnohých prípadoch nesúvisí so žiadnou chorobou tela, a dokonca nie je jej dôvodom ani vaša lenivosť.
Unavení sa často cítia byť aj ľudia, ktorí sú podľa všetkých lekárskych vyšetrení celkom zdraví. A príčinou tiež nemusí byť to, že máte toho v živote príliš veľa, nestíhate, lietate z miesta na miesto a potom večer padáte vyčerpaní do postele.

Nie, nehovoríme o zdravej fyzickej únave, ktorá môže byť pre naše telo, myseľ aj dušu dokonca zdravá. Chronická únava až príliš často pramení v celkom iných vodách – máva duševné a emočné príčiny. Jednoducho, naša duša a psychika nie sú v komforte, nedostáva sa im všetkého, čo k rozvoju a sýteniu potrebujú. A to sa prejavuje únavou.

Veľmi často touto diagnózou trpia práve ľudia, ktorí prežili rôzne náročné, nerovnovážne vzťahy, plné manipulácie a zneužívania a naučili sa tak rôznym, pre nich nezdravým vzorcom správania a prežívania, ktoré im síce istý čas pomíhali prežiť, no zároveň im dodnes spôsobujú úniky životnej energie.

Ak sa aj vy až príliš často cítite unavení, duševne ochabnutí, nemotivovaní, zvädnutí, akoby vyžmýkaní z energie, zamyslite sa, či vás necharakterizuje niektorý z nasledovných bodov, ktoré spôsobujú spoľahlivý únik energie z vášho života:

1. Potláčanie a zakazovanie si emócií

Emócie nás nemajú unášať, valcovať, dokonca ani viesť a rozhodovať za nás. No pod kontrolou ich nebudeme mať tak, že ich budeme zadupávať, zamykať, nepriznávať, cítiť sa za ne vinní. Nesúďte svoje emócie ako zlé, alebo dobré, hodné alebo nehodné. Jednoducho tam sú, a vy ich so súcitom skúmajte, pýtajte sa, prečo sú také, aké sú, čo vám chcú povedať, čo sa s nimi dá robiť. Namiesto toho, aby ste vlastné emócie nenávideli, zakazovali si, odsudzovali a hanbili sa za ne, nechajte ich, nech vás vedú k vyriešeniu nejakého problému vo vašom živote.

2. Perfekcionizmus a snaha mať všetko pod kontrolou

    Nekonečná misia, ktorá nikam nevedie, vyčerpáva, oberá o radosť. Dokonalosť je ťažko dosiahnuteľná méta, ktorej nenaplnenie nám prináša frustráciu a sklamanie. Nebojte sa robenia chýb, tie sú našimi vzácnými a nenahraditelnými učiteľmi. Buďte láskaví k vašej ceste rastu a hľadania riešení. Nesúďte sa za to, že nie je všetko a hneď stopercentné. Namiesto toho sa tešte z procesu napredovania, učenia, spoznávania.

     

3. "Trčanie" v emóciách, situáciách, spomienkach

Omieľanie stále toho istého, neschopnosť pustiť to, zmieriť sa s tým, uzavrieť veci - to je istá cesta k vyhoretiu a vyčerpaniu. Niekedy sa skrátka musíme vedome rozhodnúť veci pustiť, vzdať sa ich, prestať ich riešiť. Sú minulosťou, z ktorej sa môžeme akurát tak poučiť, aby boli naše zajtrajšky lepšie.

4. Permanentný konflikt s niekým vo vašom blízkom kruhu

Život v neharmonických a jedovatých vzťahoch je nanič. Majte odvahu vyriešiť úprimne vaše osobné či pracovné záležitosti, všetko boľavé si vyrozprávať, dospieť k dohode. A keď to nie je možné, znie to možno kruto, ale niekedy iné riešenie skrátka nie je - trvale toxický vzťah treba skrátka eliminovať.

5. Všeobecne negatívny postoj, nadmerná kritickosť, frfľanie

Je to možno klišé, ale pravda je, že k zdravému životu v plnej energii vedie vďačnosť, pozitívny a konštruktívny prístup, hľadanie dobrých stránok a riešení

6. Uzatvorenosť, izolácia, nedostatok sociálnych interakcií

    Čas osamote na rozjímanie, modlitby, meditovanie, alebo len obyčajné ničnerobenie je výborný a vzácny. No aj v tom treba mať rovnováhu. Boh nás stvoril do vzťahov, v ktorých sa navzájom učíme, dotýkame, rastieme, spoznávame, pomáhame, zrkadlíme, podporujeme, držíme, motivujeme, zdravo hecujeme, inšpirujeme, milujeme. Nezabúdajte, že nie je dobré byť na druhých ľuďoch závislí či nechať sa nimi manipulovať, no zároveň je život medzi ľuďmi zdravý a nevyhnutný.

 

7. Multi-tasking machine - nezastaviteľný stroj

Hrdíte sa tým, že stále ste schopní robiť sto vecí naraz? Tak pŕŕŕŕ, aj toto môže byť rýchla cesta k spoľahlivému vyhoretiu. Mozog sa rád koncentruje iba na jednu vec, niekedy aj na takú "zbytočnosť" ako pohľad na zasnežený les. Doprajte mu to!

8. Sklon prežívať všetko s druhými

Súcit je dobrý, súcítil aj Ježiš. No riešenie všetkého za všetkých, nakladanie si bremien druhých a zodpovednosť za ich pocity a situácie, to je absolútny emočný zabijak. Každý sme dostali slobodnú vôľu rozhodovať sa a nikto na vás nemôže hádzať zodpovednosť za to, ako sa má.

9. Neschopnosť autentickosti, snaha všade stále vyhovieť, permanentná maska na tvári, úsilie byť nejaký...

Pre ľudí s prežitou traumou v manipulatívnom vzťahu, je to typické: cítia povinnosť " byť nejaký", vyhovieť, zapadnúť, naplniť očakávania. Pritom je to jedno z najväčších bremien, aké môže naša psychika a emócie znášať. Odvážte sa hľadať svoju autentickosť, aj za cenu, že sa nebudete každému páčiť, uvidíte, aký nový druh slobody a ľahkosti zažijete.

10. Neodpustenie, ľutovanie, horkosť

Čo k tomu dodať? Žiť v minulosti sa nedá. Kto sa tak rozhodne, nemôže očakávať život v zdraví, spokojnosti a energii, lebo tá prúdi tu a teraz. 

11. Neschopnosť nič nerobiť, zastaviť sa

    Život vo večných drobných rozptýleniach, deň, rozdrobený na tisíc malých činností, ktoré treba všetky nejako stihnúť, aby sme mali dobrý pocit, že sme splnili stobodový zoznam povinností…to aj tak vedie len k pocitu frustrácie a prázdna. Práve v občasnom tichu a ničnerobení, schopnosti zastaviť sa, oddychovať a venovať sa „neužitečným“ veciam načerpávame nenahraditeľné zdroje, ktoré vedú k nápadom, energii, zmysluplnej aktivite. Nájdite v tomto roku na sebe tlačidlo "off"!

12. Prehĺtanie konštantne zlého, neférového, nedôstojného správania voči nám, našej integrite,

Ak nevieme vyjadriť nesúhlas s chovaním ľudí okolo nás, prežívame iba vnútri, ak sa k nám správajú nespravodlivo, zle, hrubo, ideme neustále tichými toxickými súhlasmi s niečím, čo v skutočnosti nechceme proti sebe, je to najrýchlejšia cesta k rôznym chorobám. Riešte veci priebežne a nahlas, aj keď máte strach a nezvyk, prekonajte to a urobte pre svoje zdravie to, že poviete rázne „nie“, ak sa deje niečo, čo je proti vám!

13. Overthinking, nadmerné premýšľanie

Na všetko sa nedá prísť a vyriešiť hneď tu a teraz. Nauč sa nasledovať Boží tajming a určité veci a riešenia jednoducho odlož na zajtra, riešenie sa vyjaví, keď to necháš na pokoji.

14. Nedostatok cieľov, zmyslu, zámeru

Ak aj práve nemáš jasno úplne vo všetkom, čo sa týka smerovania tvojho života, aj tak si nájdi určité malé činnosti a ciele, ktoré ti dávajú zmysel, cieľ, radosť, energiu. Začni tam, kde si a s tým, čo máš, nezúfaj, niečo ti Boh určite vložil do rúk. 

Ak cítite častú a chronickú únavu, nezúfajte si. Dajte si na začiatku nového roka čas pre seba zastaviť sa a zamyslieť nad tým, kadiaľ vám vaša životná energia uniká, čo sa dá napraviť či elimonovať. Veríme, že sme vás našimi tipmi a radami inšpirovali k zdravej zmene!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies