Macron, Tusk i Fico. Európski lídri vyjadrili Rusku solidaritu po teroristickom útoku

NETKY.SK • 23 Marec 2024, 17:00 • 2 min
Macron, Tusk i Fico. Európski lídri vyjadrili Rusku solidaritu po teroristickom útoku

Európski lídri na sociálnych sietiach vyjadrujú sústrasť a odsúdenie teroristického útoku, ku ktorému došlo v piatok večer v komplexe Crocus City na predmestí Moskvy.

slovakia

left justify in out

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v príspevku na sociálnej sieti X uviedla, že „rozhodne odsudzuje“ piatkový koncertný útok. "Moje myšlienky sú s obeťami a ich rodinami počas tohto tragického obdobia," povedala.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v sobotňajšom príspevku na sociálnej sieti tiež uviedol, že "rozhodne odsudzuje teroristický útok, za ktorý sa hlási Islamský štát". Francúzsky prezident vyjadril „solidaritu s rodinami obetí, zranenými a ruským ľudom“.

Poľský premiér Donald Tusk v príspevku na X uviedol, že jeho krajina dúfa, že sa útok nestane „zámienkou pre kohokoľvek na eskaláciu násilia a agresie“ a dodal, že Poľsko „dôrazne odsudzuje brutálny útok“.

Útok odsúdili aj ďalší európski lídri vrátane tých zo Spojeného kráľovstva a Nemecka.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) v mene celej slovenskej vlády odovzdal veľvyslancovi Ruskej federácie na Slovensku Igorovi Bratčikovi prejavy solidarity a úprimnej ľútosti. Počas ich sobotného telefonátu v súvislosti s piatkovým útokom na predmestí Moskvy mu premiér ponúkol aj súčinnosť. Informuje o tom na sociálnej sieti.

"Každá krajina na svete má povinnosť spolupracovať v boji proti terorizmu, nech jeho dôsledkami trpí ktokoľvek, a v tomto duchu som ponúkol súčinnosť aj pánovi veľvyslancovi," uviedol premiér podľa TASR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Rastislav Čižmár
Zdroj: CNN, TASR. Foto: Emmanuel Macron, francúzsky prezident. (Sameer Al-Doumy/AFP/Getty Images)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies