Prečo sa ženy rozvádzajú častejšie ako muži? Emočná a finančná stabilita nežnejšieho pohlavia stále stúpa vyššie a vyššie

NETKY.SK • 12 December 2023, 18:40 • 2 min
Prečo sa ženy rozvádzajú častejšie ako muži? Emočná a finančná stabilita nežnejšieho pohlavia stále stúpa vyššie a vyššie

Rozvod je v USA rozšírený Napríklad v roku 2019 sa rozviedol zhruba jeden milión amerických žien. Hoci rozvod je pre ženy drahší ako pre mužov, ženy častejšie žiadajú o rozvod. Hoci je rozvod finančne nákladný, najmä pre ženy, percento rozvodov iniciovaných ženami je vyššie ako rozvodov iniciovaných mužmi. Okrem toho prekvapivo veľký počet žien uvádza spokojnosť so životom po rozvode.

slovakia

left justify in out

V roku 2009 sociológ Michael Rosenfeld doplnil analýzu toho, ktoré pohlavie s väčšou pravdepodobnosťou iniciuje rozvod. Rosenfeld do svojich rovníc pridal zoznamovacie páry a až do roku 2015 každý rok sledoval manželské a randiace páry. V priebehu štúdie sa 371 párov (z 2 538) buď rozišlo alebo rozviedlo. Keď sa hovorilo o rozvode, iste, ženy v štúdii iniciovali rozvod v 69 percentách prípadov. 

Časy, keď sa rozvod považoval za spoločenskú stigmu, sú dávno preč. V dnešnej dobe je prijateľné byť rozvedenou ženou. Spoločnosť sa už nemračí na ženy, ktoré sú rozvedené.

Faktor nezávislosti zosilnel 

Súčasné romantické vzťahy sa vyznačujú nižším stupňom vzájomnej závislosti ako kedysi. Opäť to čiastočne súvisí s tým, že ženy zarábajú viac ako kedysi. V súčasnosti sú ženy menej ochotné obetovať vlastné šťastie a blahobyt, len aby bol ich romantický partner šťastný. Skutočne, čoraz väčší počet žien má moc vyhrážať sa alebo skutočne odísť, ak ich romantický partner nezmení svoje správanie.

Muži sú údajne spokojnejší

Podľa Rosenfelda dôvod, prečo viac žien žiada o rozvod ako muži, je ten, že muži sú s väčšou pravdepodobnosťou „spokojní “ , keď sa vydajú, ako aj skutočnosť, že „ existuje určitá miera mužských privilégií a očakávaní s manželstvom ." 

Rosenfeld poznamenáva, že aj v dnešnej spoločnosti si muž môže aspoň potajomky predstaviť, že väčšinu domácich prác bude robiť jeho manželka a že ona bude primárnou  starostlivosťou  o deti. Inými slovami, muži môžu mať dobrú vec a neponáhľajú sa to vzdať. Keďže ženy v skutočnosti majú tendenciu robiť viac nakupovania, varenia, upratovania a starostlivosti o deti ako muži, zmena životného štýlu u týchto mužov bude pravdepodobne oveľa väčšia ako u žien.

 

Iní vedci sa domnievajú, že ženy sú jednoducho zraniteľnejšie voči problémom vo vzťahu, pretože vydaté ženy zvyčajne uvádzajú menšiu spokojnosť v manželstve ako ich manželia (20 percent žien uviedlo, že v minulom roku uvažovalo o odchode od partnera, zatiaľ čo len 13 percent ženatých mužov povedali, že v minulom roku uvažovali o odchode od partnera).

A aj keď si ženy plne uvedomujú, že keď sa ich manželstvo rozpadne, môžu dostať väčší finančný zásah, sú ochotné to urobiť, aby sa dostali z manželstva, ktoré považujú za nenaplnené.

 

Emocionálne a sociálne faktory

Zvýšená ekonomická nezávislosť však sama osebe nevysvetľuje, prečo je u žien oveľa väčšia pravdepodobnosť, že iniciujú rozvod, než u ich manželov. Percento žien, ktoré iniciujú rozvod, však stále rastie – a dôvodov je viacero.

Pre mnohé ženy nemusia očakávania, ktoré majú pri vstupe do manželstva, zodpovedať realite. Odborníci tvrdia, že často majú vyššie očakávania, ako partner naplní ich emocionálne potreby ako muži, čo môže viesť k sklamaniu po svadbe. Gilza Fort-Martinez, floridská licencovaná párová terapeutka so sídlom v USA, ktorá sa špecializuje na riešenie konfliktov, hovorí, že keďže muži sú zvyčajne socializovaní tak, že majú nižšiu emocionálnu inteligenciu ako ženy, môže to viesť k tomu, že partnerky sa cítia nepodporované.

 

Preťaženosť a stres

Zatiaľ čo ženatí muži majú viacero výhod – vrátane dlhšieho života a zarábania viac peňazí – ženy zvyčajne nemajú zo svojich vzťahov rovnaký úžitok. Namiesto toho znášajú bremeno práce v domácnosti a pri výchove detí, čo môže zanechať pracujúce ženy „preťažené a vystresované.“

Ženy majú tiež tendenciu mať viac blízkych priateľov ako muži, čo znamená, že majú lepší systém podpory na prediskutovanie akýchkoľvek manželských problémov, ako aj na uľahčenie. prechod späť do slobodného života.

Slabá podpora v biznise

Aby to bolo ešte horšie, mnoho žien uvádza, že ich manželia ich nepodporujú, keď majú veľmi úspešnú kariéru. Štúdia z roku 2019 publikovaná v časopise Personality and Social Psychology Bulletin v skutočnosti  ukázala, že veľa mužov zažilo „psychologické utrpenie“, ak ich manželky zarábali viac ako 40 percent príjmu domácnosti. Ak žena necíti podporu vo svojej kariére alebo doma, môže sa začať pýtať, prečo vôbec v danom manželstve zotrvávajú.

Emocionálna ne/podpora

Ženy tiež častejšie nesú emocionálnu záťaž v manželstve. Komunikácia je dôležitým faktorom v každom vzťahu, najmä v manželstve. Bohužiaľ, vo všeobecnosti sa mužom neukazuje, ako komunikovať alebo spracovávať emócie. To ponecháva vydaté ženy, aby prevzali viac emocionálnej zodpovednosti, potenciálne vrátane toho, že sú jediným emocionálnym podporným systémom pre celú rodinu.

Ako plynú mesiace a roky, môže si to vyžiadať vážnu fyzickú, mentálnu a emocionálnu daň, takže manželky sa budú cítiť osamelé. Ak sa cítia sami, môže to urýchliť žiadosť o rozvod.

Zdroje:

https://www.bbc.com/worklife/article/20220511-why-women-file-for-divorce-more-than-men

https://www.psychologytoday.com/us/blog/finding-new-home/202203/why-women-are-much-more-likely-men-initiate-divorce

https://www.myfloridalaw.com/women-file-divorce-more-than-men/

https://www.irwinirwin.com/why-do-women-initiate-divorce-more-than-men/

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
titulná foto: LaylaBird/Getty Images
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies