Od pondelka sa začínajú zápisy prvákov do základných škôl

NETKY.SK • 29 Marec 2019, 18:17 • 2 min
Od pondelka sa začínajú zápisy prvákov do základných škôl

BRATISLAVA – Už o pár dní sa začnú zápisy prvákov, a keďže školy dostávajú financie na žiaka, v budúcom školskom roku bojujú o každého jedného. Pri výbere správnej školy by sa rodičia mali zamerať na vybavenie školy či kvalitu učiteľov a ich prístup k žiakom.

slovakia

left justify in out

V pondelok 1. apríla sa začínajú zápisy prvákov do základných škôl pre školský rok 2019/2020. Potrvajú do 30. apríla a týkajú sa detí, ktoré do 31. augusta 2019 dovŕšia šesť rokov a dosiahnu školskú spôsobilosť. 

 

V minulom roku prišlo k zápisu 62 571 detí a v tomto roku by to mal byť podobný počet. Agentúru SITA o tom v tlačovej správe informoval odbor komunikácie rezortu školstva.

Zákonný zástupca dieťaťa je povinný prihlásiť svoje dieťa na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole. Za zanedbanie tejto povinnosti možno rodičovi uložiť pokutu v priestupkovom konaní do 331,50 eura.

 

img

 

Ak rodič nemôže zapísať dieťa do školy v riadnom termíne, napríklad pre chorobu či iné závažné dôvody, je dôležité, aby sa skontaktoval s riaditeľom školy, vysvetlil mu situáciu a dohodol s ním ďalší postup. 

 

Deti zo sociálne znevýhodnených rodín

 

Súčasťou žiadosti zákonného zástupcu o odklad je odporučenie všeobecného lekára pre deti a dorast a príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie. Vyjadrenie odborníkov je pre zákonného zástupcu odporúčaním.

Ak dieťa po dovŕšení šiesteho roku veku nedosiahne školskú spôsobilosť, riaditeľ školy môže rozhodnúť o odklade začiatku plnenia povinnej školskej dochádzky o jeden školský rok.

 

Ak dieťa pochádza zo sociálne znevýhodneného prostredia a vzhľadom na sociálne prostredie nie je u neho predpoklad zvládnutia vzdelávacieho programu základnej školy, riaditeľ môže určiť jeho zaradenie do nultého ročníka. V oboch prípadoch tak môže urobiť iba so súhlasom zákonného zástupcu.
 

Ako vybrať správnu školu?

 

Pri výbere správnej školy by sa rodičia mali zamerať na vybavenie školy, kvalitu učiteľov a ich prístup k žiakom. Rodič má ale  dnes problém takéto informácie získať.

 

Pomôcť by im mali už po skončení tohto školského roka sebahodnotiace správy, ktoré musí zverejniť každá škola.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies