V miliónovej kauze s neoprávneným nakladaním s odpadmi padlo obvinenie aj návrh na podanie obžaloby

NETKY.SK • 29 August 2023, 09:31 • 2 min
V miliónovej kauze s neoprávneným nakladaním s odpadmi padlo obvinenie aj návrh na podanie obžaloby

Vyšetrovateľ oddelenia Bratislava odboru odhaľovania nebezpečných materiálov a environmentálnej kriminality Národnej centrály osobitných druhov kriminality Prezídia Policajného zboru podal prokurátorovi návrh na podanie obžaloby na obvineného 48-ročného muža P. S. z Bratislavy pre pokračovací zločin neoprávnené nakladanie s odpadmi podľa § 302 Trestného zákona v rozsahu viac ako 8,9 milióna EUR s DPH.

slovakia

left justify in out

Obvinený muž ako jediný konateľ spoločnosti so sídlom v Bratislave a právnická osoba, ktorej bol konateľom nekonal s náležitou odbornou starostlivosťou v rámci svojej riadiacej a rozhodovacej činnosti. Od januára do septembra 2020 vykonával protiprávne recykláciu uloženého odpadu v k. ú. Farná, obec Ivanka pri Dunaji, na pozemkoch vo vlastníctve spoločnosti, ktorej je konateľom, a na ktorých sa nachádzalo protiprávne vytvorené úložisko odpadu známe aj ako ,,čierna skládka odpadu FARNÁ“. Prostredníctvom spoločnosti, ktorej je konateľom, prevádzkoval jej mobilné zariadenia na zhodnocovanie odpadu. Takýmto konaním tak protiprávne zhodnotil 300-tisíc ton odpadu - ako zemina a kamenivo, betón a zmiešané odpady zo stavieb a demolácií. 

Obvinený taktiež od februára do mája 2020 vykonával protiprávne recykláciu uloženého odpadu na pozemkoch v k. ú. Vajnory v Bratislave (vjazd do Rače od Pezinka), kde sa v súčasnosti nachádza protiprávne vytvorené úložisko odpadu známe tiež ako ,,čierna skládka odpadu pri čerpacej stanici “. Prostredníctvom spoločnosti, ktorej je konateľom a pomocou mobilného zariadenia na zhodnocovanie zhodnotil 88-tisíc ton odpadu - ako zemina a kamenivo, betón a zmiešané odpady zo stavieb a demolácií.
 
Obvinená fyzická osoba P. S. a obvinená právnická osoba spoločnosť svojím konaním úmyselne nakladali s odpadmi vo veľkom rozsahu v rozpore so všeobecne záväznými právnymi predpismi. Svojím konaním rovnako zvýšili riziko ohrozenia životného prostredia, minimálne ovzdušia. V prípade dokázania viny hrozí páchateľovi trest odňatia slobody na tri až osem rokov.
 
Polícia upozorňuje občanov a aj podnikateľskú verejnosť, že nakladanie s odpadmi je prísne regulované, nakoľko takýmto konaním dochádza k ohrozovaniu a poškodzovaniu environmentálnych a ekonomických záujmov spoločnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies