Mexiko navštívi delegácia z USA po tom, čo prezident pohrozil bojkotom summitu

NETKY.SK • 17 Máj 2022, 07:23 • 2 min
Mexiko navštívi delegácia z USA po tom, čo prezident pohrozil bojkotom summitu

MEXIKO – Predstavitelia americkej vlády plánujú pricestovať v stredu do Mexika po tom, čo tamojší prezident Andrés Manuel López Obrador avizoval, že bude bojkotovať nadchádzajúci Summit Amerík, ak naň nebudú pozvané všetky štáty tohto regiónu.

slovakia

left justify in out

Ako pripomína agentúra AFP, López Obrador oznámil minulý týždeň, že ak na spomínaný summit, ktorý tento rok hostí americký prezident Joe Biden, nebude pozvaná Kuba, Nikaragua či Venezuela, tak naň nepríde a pošle zástupcu. Do Mexika v stredu pricestuje delegácia organizátorov tohto summitu, povedal López Obrador novinárom, pričom vyzval na „súdržnosť“ medzi krajinami amerického svetadielu.

 

img

 

„Mám dôveru v prezidenta Bidena, pretože je to človek, ktorý sa snaží o zmierenie a dialóg,“ dodal Obrador, ktorý podporuje ukončenie amerických sankcií voči Kube. „Je čas na činy, činy, nie slová,“ zdôraznil. Organizáciu summitu preberie telefonicky v priebehu pondelka mexický minister zahraničných vecí Marcelo Ebrard so svojím americkým rezortným kolegom Antonym Blinkenom, priblížil Obrador.

 

Biely dom minulý týždeň informoval, že v súvislosti s pozvaním Kuby, Nikaraguy a Venezuely ešte nespravil konečné rozhodnutie. Bidenova administratíva odmietla oficiálne uznať mandáty venezuelského prezidenta Nicolása Madura a nikaragujského prezidenta Daniela Ortegu pre údajné nezrovnalosti v prezidentských voľbách, pripomína AFP.

 

Možno vás zaujme: Operácia na záchranu obrancov Mariupoľu bude pokračovať, vyhlásil Zelenskyj



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona