12. ročník Global Money Week lámal rekordy. Pre deti boli pripravené aktivity v oblasti financií

NETKY.SK • 10 Apríl 2024, 15:00 • 2 min
12. ročník Global Money Week lámal rekordy. Pre deti boli pripravené aktivity v oblasti financií

„Chráň svoje peniaze, zabezpeč si budúcnosť“ – to bolo motto už 12. ročníka aktivít za zvýšenie povedomia o finančnom vzdelávaní pod názvom Global Money Week 2024. Národným koordinátorom na Slovensku bola aj tentoraz Národná banka Slovenska a na celom svete sa medzinárodný týždeň peňazí konal v rovnaký termín – koncom marca.

slovakia

left justify in out

Tento rok sa do slovenského GMW zapojilo rekordných 205 partnerov, medzi nimi materské, základné, stredné a vysoké školy a tiež organizácie z finančného, mediálneho, vzdelávacieho i neziskového sektora. Do rôznych vzdelávacích aktivít od partnerov ako aj od samotnej NBS sa zapojilo viac ako 30 000 účastníkov. V online priestore dosiahli rovnako rekordné výsledky a mediálny zásah kampane predstavoval viac ako 5,2 milióna zobrazení. NBS pripravila pre základné a stredné školy aj súťaž o najlepšie aktivity. Do nej sa prihlásilo až 135 škôl. Súťaž vyhodnotili a až 20 škôl získa od NBS vzdelávacie pomôcky v celkovej hodnote 3 000€.

V úvode týždňa lektori NBS programu 5peňazí predstavili žiakom v bratislavskom Ružinove a žiakom zo Žiaru nad Hronom novú vzdelávaciu pomôcku pod názvom Dračie listy. Naviac sa žiaci v oboch školách zážitkovou formou dozvedeli viac o peniazoch, o ochranných prvkoch euromincí a eurobankoviek.

Jednou z dôležitých aktivít NBS v rámci programu 5peňazí je prepájanie partnerov, zdieľanie skúseností a hľadanie synergií v oblasti finančného vzdelávania.

V priestoroch NBS sa počas GMW konalo podujatie Rande v banke, počas ktorého odborníci a ľudia z praxe vo vzdelávaní spoločne diskutovali o tom, ako môže vytváranie a podpora komunít v školskom prostredí deťom zlepšiť prežívanie a znížiť ich psychickú záťaž.

Vďaka zástupcom Nadácie NBS a lektorom z 5peňazí sa deti zo ZŠ Pionierov v Rožňave naučili, ako správne overiť pravosť bankovky alebo to, ako fungujú banky.

Koniec pestrého týždňa sa v NBS niesol v znamení národného finále 13. ročníka medzinárodnej stredoškolskej súťaže Generácia €uro. Z piatich tímov, ktoré do finále postúpili, zvíťazil tím študentov „Neviditeľné ruky“ z Bilingválneho gymnázia Milana Hodžu, Sučany. Na 13. ročníku súťaže sa zúčastnilo rekordných 441 študentských tímov s 2189 študentami, čo je najviac v histórii súťaže.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj/Foto: Národná banka Slovenska
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies