Poznáme ďalšie meno kandidáta na generálneho prokurátora

NETKY.SK • 9 Október 2020, 12:17 • 2 min
Poznáme ďalšie meno kandidáta na generálneho prokurátora

Na dôležitú pozíciu vybrali najnovšie odborníka aj poslanci za vládne OĽANO.

slovakia

left justify in out

Bratislava - Poslanci Národnej rady (NR) SR Ján Krošlák a Igor Hus navrhli, aby sa generálnym prokurátorom stal Rastislav Remeta z banskobystrickej Krajskej prokuratúry. TASR to prezradila Dáša Macaríková z mediálneho tímu OĽANO.

 

Remeta je pdoľa nich odborník z dlhoročnými skúsenosťami, vedomosťami a znalosťami.  "Viac ako dvadsaťročnými praktickými skúsenosťami na všetkých stupňoch prokuratúry, morálnymi a osobnostnými predpokladmi potrebnými na zvládnutie týchto požiadaviek, ako aj samotný výkon funkcie generálneho prokurátora SR," prezradilo OĽANO v stanovisku.

 

img

 

OĽANO vyžaduje "nevyhnutný a nekompromisný reštart v činnosti prokuratúry". Hnutie sa nazdáva, že je veľmi dôležitá aktivita pri plnení pôsobnosti prokuratúry "aby sa bez akýchkoľvek vplyvov zabezpečila dôsledná, účinná a rýchla ochrana práv a zákonom chránených záujmov fyzických osôb, právnických osôb a štátu či zvýšenie otvorenosti a transparentnosti prokuratúry".


Najvyšším prokurátorom chce byť aj prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ján Šanta, taktiež sudca Najvyššieho súdu SR Juraj Kliment a prokurátor Generálnej prokuratúry (GP) SR Jozef Čentéš. Posledného menovaného, ktorý už v minulosti na generálneho prokurátora kandidoval, nominovala ombudsmanka Mária Patakyová, Rada prokurátorov SR, Slovenská komora exekútorov, ako aj viaceré právnické fakulty.

 

Kandidátov je možné navrhnúť do piatka, najneskôr do 16. hodiny. Parlament má voliť kandidáta na šéfa prokurátorov na schôdzi, ktorá sa začne 24. novembra. Prezident krajiny následne zvoleného kandidáta musí vymenovať. V minulosti bol spor práve s vymenovaním, resp. nevymenovaním Jozefa Čentéša, ktorého odmietal vymenovať vtedajší prezident Ivan Gašparovič.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies