Slovenská priemerná mesačná mzda zaznamenala najvyšší medziročný nárast po 20 rokoch

NETKY.SK • 4 Marec 2024, 10:45 • 2 min
Slovenská priemerná mesačná mzda zaznamenala najvyšší medziročný nárast po 20 rokoch

BRATISLAVA - Priemerná nominálna mesačná mzda zamestnanca v hospodárstve SR dosiahla v roku 2023 hodnotu 1 430 eur. Medziročne sa zvýšila o 9,7 percenta, tempo jej rastu sa oproti roku 2022 zrýchlilo o dva percentuálne body. Medziročný rast bol tak najvyšší od roku 2004. Reálne mzdy zostali v poklese, ktorý sa však utlmil na 0,7 percenta, informoval v pondelok (4. 3.) Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

slovakia

left justify in out

Priemerné zárobky medziročne nominálne vzrástli vo všetkých 19 sledovaných odvetviach ekonomiky. Tempu inflácie však nedokázalo odolať stále ešte desať z nich. Reálne mzdy za celý rok 2023 sa najviac znížili pracujúcim v umení, zábave a rekreácii (o 3,6 percent).

Naopak, najviac medziročne vzrástli reálne mzdy v činnostiach v oblasti nehnuteľností (o 3,2 percent). Priemysel, ako najväčší zamestnávateľ, vykázal rast miezd medziročne o 10,1 percenta na 1 511 eur, reálne však mzdy mierne klesli o 0,4 percenta.

Najviac zarábajú v Bratislavskom kraji

Aj v roku 2023, podobne ako v predošlých rokoch, bola priemerná mzda nad celoslovenským priemerom iba v Bratislavskom kraji (1 751 eur). Vo všetkých ôsmich krajoch priemerný hrubý zárobok medziročne vzrástol.

Súčasne mzdu vyššiu ako 1 300 eur na celoročnej úrovni zaznamenali až štyri kraje – Bratislavský, Trnavský, Trenčiansky a Košický kraj. Rok predtým to bol len región okolo hlavného mesta.

Prešovský kraj však stále zostáva regiónom s najnižšou priemernou mzdou (1 111 eur) v SR. Reálne mzdy klesli v siedmich krajoch, najviac v Košickom a len v Nitrianskom kraji zostala reálna mzda nezmenená. V predchádzajúcom roku 2022 sa mzdy reálne znehodnotili až o 4,5 percenta, čo bol najprudší prepad za posledných 22 rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: RTVS / Štatistický úrad (ŠÚ) SR, Foto: Shutterstock (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies