Brexit sa zrejme presunie na iný termín, odhlasovali to britskí poslanci

NETKY.SK • 15 Marec 2019, 06:21 • 2 min
Brexit sa zrejme presunie na iný termín, odhlasovali to britskí poslanci

LONDÝN - Poslanci Dolnej snemovne britského parlamentu schválili vo štvrtok dodatok, podľa ktorého má vláda požiadať Brusel o možnosť odkladu termínu odchodu Británie z EÚ.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Za návrh hlasovalo 412 poslancov, proti ich bolo 202.

 

Poslanci predtým neodhlasovali dodatok požadujúci odklad brexitu bez udania termínu, ktorý by snemovni umožnil hlasovať o viacerých možnostiach riešenia procesu odchodu Británie z EÚ. Za návrh hlasovalo 312 poslancov, proti ich bolo 314. Návrh by znamenal, že hlavné slovo pri utváraní podoby brexitu by mal parlament.

 

img

 

Poslanci odmietli aj dodatok požadujúci hlasovanie o možných riešeniach brexitu v parlamente maximálne do 30. júna. Proti bolo 314 poslancov, za ich hlasovalo 311.

 

Dolná snemovňa tiež odmietla dodatok z dielne opozičnej Labouristickej strany požadujúci odklad brexitu s cieľom nájsť riešenie, na ktorom by sa zhodla väčšina poslancov. Za návrh hlasovalo 302 poslancov, proti ich bolo 318.

 

img

 

Britskí zákonodarcovia však dohodu, ktorú Mayová vyrokovala s Bruselom, už dvakrát odmietli. V prípade tretieho odmietnutia by bol podľa vlády potrebný oveľa dlhší odklad. Akýkoľvek odklad odchodu Británie musí schváliť všetkých 27 zvyšných členov Európskej únie.

 

Brexit je stále naplánovaný na 29. marca. Vo štvrtok sa parlament vyslovil aj proti konaniu nového referenda o brexite. Britskí poslanci rovnako odmietli aj návrh na odobratie kontroly nad brexitom z rúk konzervatívnej vlády a odloženie brexitu na neurčito.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies