Obyvateľom požiarom zničenej oblasti na ostrove Maui umožnili návrat

NETKY.SK • 26 September 2023, 19:15 • 2 min
Obyvateľom požiarom zničenej oblasti na ostrove Maui umožnili návrat

HONOLULU - Takmer sedem týždňov od vyčíňania ničivých požiarov na havajskom ostrove Maui bolo tamojším obyvateľom prvýkrát v pondelok umožnené navštíviť časti zdevastovaného mesta Lahaina.

slovakia

left justify in out

Doteraz tam mali vstup povolený len záchranári a ďalší dobrovoľníci. Miestne úrady však najnovšie informovali, že obyvateľom budú postupne umožňovať, aby sa dostali k svojim pozemkom v tejto značne spálenej časti ostrova. Navrátilcov varovali pred nebezpečnými jedovatými chemikáliami a plynmi z roztaveného olova či azbestu. Zároveň im odporučili, aby v spálených oblastiach nosili ochranný odev.

 

Lesné požiare vypukli 8. augusta na viacerých miestach ostrova Maui aj na susednom ostrove Havaj. Len na Maui bolo zničených približne 3000 budov, pričom škody na majetku sa odhadujú na vyše 5 miliárd dolárov. V dôsledku požiarov prišlo o život podľa najaktuálnejšej bilancie aj 97 osôb.

 

Lesné požiare na Maui boli v Spojených štátoch označené za najsmrteľnejšie za uplynulé storočie. Plamene zdevastovali najmä mesto Lahaina na západnom pobreží ostrova, kde žilo približne 12.000 ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR / DPA Foto: NBC News
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies