Práce na moste pri Šoporni pokračujú ďalšou etapou

NETKY.SK • 13 August 2023, 08:30 • 2 min
Práce na moste pri Šoporni pokračujú ďalšou etapou

Šoporňa-Po novom moste by vodiči mohli jazdiť už túto jeseň

slovakia

left justify in out

Vodičov z obce v okrese Galanta a okolia ešte vlani prekvapilo náhle uzatvorenie mosta medzi Šoporňou a Dlhou nad Váhom. Vlastníkom konštrukcie ponad potok Jarčie je Trnavský samosprávny kraj. Uzatvorený bol z dôvodu havarijného stavu. V provizórnom pruhu môžu jazdiť osobné automobily, nákladné autá do 12 ton a autobusy. Dopravnú situáciu riadia semafory. Práce odštartovali kompetentní pracovníci na jar tohto roka, ich súčasťou je aj oprava časti cestnej komunikácie. 

 

Modernizácia cesty II. triedy za obcou Šoporňa, vrátane výstavby mosta cez potok Jarčie v okrese Dunajská Streda pokročila v týchto dňoch do ďalšej etapy. Investor Trnavský samosprávny kraj (TTSK) získal na projekt z Integrovaného regionálneho programu (IROP) príspevok vo výške 2,1 milióna eur. Informovali o tom z komunikačného odboru TTSK. Komplexná rekonštrukcia začala na jar tohto roku a mala by trvať do jesenných mesiacov. "Pôvodná vozovka bola odfrézovaná a aktuálne prebieha čistenie priekop na celom modernizovanom úseku. Odstránený bol starý most v havarijnom stave a realizuje sa armovanie základov a navŕtavanie mikropilót," uvádzajú z komunikačného odboru TTSK.

Doprava pre vozidlá do 12 ton, vrátane autobusov, ktoré majú výnimku, je presmerovaná na paralelne vedúce dočasné premostenie. Mostné provizórium premiérovo vybudovala Správa a údržba ciest TTSK. Skladá sa z troch častí po osem metrov. V prvej etape projektu TTSK opravil 4,3 kilometra dlhý úsek cesty za 2,2 milióna eur. "Rekonštrukcia mostov je našou prioritou, predchádzajúcimi vedeniami TTSK bola táto otázka zanedbávaná. Ich stavebno-technický stav je vo viacerých prípadoch veľmi zlý a ohrozuje bezpečnosť obyvateľov," uviedol pred časom predseda TTSK Jozef Viskupič.

Kraj na začiatku augusta odovzdal verejnosti do užívania po 541 dní trvajúcej náročnej obnove most ponad rieku Váh v Hlohovci. Táto rekonštrukcia si vyžiadala celkový náklad 5,6 milióna eur, podstatnú časť vykrýva príspevok z IROP a štátneho rozpočtu. Išlo o jednu z najväčších infraštruktúrnych investícií krajskej samosprávy za posledných päť rokov. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies