REPORTÁŽ Je opaľovanie sa bezpečné?

NETKY.SK • 25 Jún 2022, 10:00 • 2 min
REPORTÁŽ Je opaľovanie sa bezpečné?

BRATISLAVA - Len prednedávnom sa otvorili brány letných kúpalísk. Je však opaľovanie sa bezpečné, alebo nám, naopak, škodí? Ako sa počas neho chrániť?

slovakia

left justify in out

 

 

Podľa slov onkodermatologičky MUDr. Zuzany Murárovej, z Národného onkologického ústavu v Bratislave, je opaľovanie sa nebezpečné a škodlivé.

 

Existuje však množstvo povolaní, kedy sa expozícii slnečného žiarenia vyhnúť nedá.

 

„Keď ktosi pracuje celý deň na slnku, mal by mať slnečné okuliare a vhodnú pokrývku hlavy. Pred šiltovkou je lepšie uprednostniť klobúk, pretože  okrem tváre chráni aj uši,“ radí odborníčka.

 

img

 

Pred odchodom z domu odporúča použiť kvalitnú solárnu kozmetiku a pri výbere sa orientovať skor na osvedčené dermatokozmetické značky, ktoré prešli dôkladnými klinickými testami. Len vtedy máme záruku, že OF, ktorý vyjadruje násobok času  strávený na slniečku bez spálenia sa, bude skutočne účinný. Koža má pamäť a čas expozície na slnku sa za život spočítava. Doktorka preto vo všeobecnosti opaľovanie sa neodporúča.

 

V zásade rozlišujeme chemické a minerálne filtre. Je na každom, pre aký druh sa rozhodne. V princípe sa líšia len minimálne – minerálne filtre sú však vhodnejšie pre reaktívnu, citlivú kožu.

 

img

 

Osobnú skúsenosť v rodine s rakovinou kože má aj populárna speváčka Brigitte Szelid-Čikoš. „Mojej mame sa na rukách vytvorilo množstvo malých materských znamienok. Zanedbali sme to a mamičke sa už nedalo pomocť. Zomrela na melanón,“ dodáva so slzami v očiach umelkyňa.

 

Prevenciu preto nepodceňuje ani jej dcéra Terry Čikoš: „Raz za rok zájdem na prevenciu. Vyšetrenie digitálnym dermatoskopom je celkom bezbolestné. Som rada, že mi pani doktorka vyšetrila aj vlasatú časť hlavy,“ a dodáva, že už teraz sa teší na svojich fanúšikov na šnúre letných koncertov.

 

img

 

Podľa doktorky Murárovej je včasný záchyt melasnómu nesmierne doležitý z hľadiska jeho liečby, preto vyzýva: „K doktorovi zájdite vždy, keď zbadáte akékoľvek zmeny na koži!“ 

 

Mohlo by vás zaujímať: REPORTÁŽ Nebojte sa kolonoskopie, hovorí skúsený špecialista

 

Viac o rizikách opaľovania sa, prevencie a ochrany pred rakovinou kože povie doktorka Murárová stručne a jasne v našej reportáži.

 

 

Kvalitné opaľovacie prípravky značky Avene od firmy Pierre Fabre Dermo-Cosmetics môžete vyhrať tu a tu
 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies