Putin podpísal dekrét o obchode s plynom s nepriateľskými krajinami

NETKY.SK • 31 Marec 2022, 16:51 • 2 min
Putin podpísal dekrét o obchode s plynom s nepriateľskými krajinami

MOSKVA – Ruský prezident Vladimír Putin oznámil, že podpísal dekrét o novom postupe platenia za ruský plyn s nepriateľskými krajinami v rubľoch.

slovakia

left justify in out

„Dodávateľom z takýchto nepriateľských krajín ponúkame jasnú a transparentnú schému. Na nákup ruského zemného plynu si musia otvoriť rubľové účty v ruských bankách. Práve tieto účty sa budú používať na úhradu za dodaný plyn od zajtra, od 1. apríla tohto roka,“ povedala hlava štátu na stretnutí o leteckom priemysle.

 

Dodal, že odmietnutie krajín platiť za palivo v rubľoch, sa bude považovať za neplnenie záväzkov, a v tomto prípade budú existujúce zmluvy zastavené.

 

img

 

Z textu dokumentu vyplýva, že sa to dotkne len dodávok Gazpromu cez potrubia. Gazprombank bol vymenovaný za oprávnenú banku na otváranie špeciálnych rubľových účtov pre zahraničných kupcov na platby za dodávky plynu.

 

Putin predtým nariadil Gazpromu, Centrálnej banke a vláde, aby do 31. marca zorganizovali prevod platieb na ruble za dodávky plynu do nepriateľských krajín. Európska komisia tvrdí, že takáto prax je neprijateľná, nemecký minister hospodárstva Robert Habek povedal, že krajiny G7 s tým nebudú súhlasiť a dodal, že plyn sa bude platiť v mene uvedenej v zmluvách.

 

img

 

Krajiny G7 odmietajú požiadavku Ruska platiť za energetické zdroje v ruskej mene. Ministri krajín G7 – USA, Japonska, Nemecka, Veľkej Británie, Francúzska, Talianska a Kanady – sa domnievajú, že ide o jednostranné porušenie zmlúv.

 

Napriek tomu sa podľa hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova Rusko nechystá vykonávať charitatívnu prácu: „Ak sa nebude platiť v rubľoch, nebude ani plyn pre Západ“.

 

https://ria.ru/20220331/gaz-1781111890.html



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies