Europoslanci chcú limity na dosiahnutie nulového znečistenia ovzdušia

NETKY.SK • 13 September 2023, 17:45 • 2 min
Europoslanci chcú limity na dosiahnutie nulového znečistenia ovzdušia

ŠTRASBURG - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v stredu prijali pozíciu k právnemu predpisu na zlepšenie kvality ovzdušia v EÚ s cieľom dosiahnuť čisté a zdravé životné prostredie.

slovakia

left justify in out

Za prísnejšie limity a cieľové hodnoty do roku 2035 pre viaceré znečisťujúce látky, vrátane tuhých častíc (PM2.5, PM10), NO2 (oxid dusičitý), SO2 (oxid siričitý) a O3 (ozón), sa vyslovilo 363 poslancov, 226 bolo proti a 46 sa zdržalo hlasovania.

 

Cieľom je zabezpečiť, aby kvalita ovzdušia v EÚ nebola škodlivá pre ľudské zdravie, prírodu a biodiverzitu a tiež zjednotenie európskych predpisov s najnovšími usmerneniami Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) o kvalite ovzdušia.

 


Normy kvality ovzdušia navrhnuté Európskou komisiou by mali byť priebežným cieľom, ktorý sa má dosiahnuť čo najskôr, najneskôr do roku 2030.

V mestských oblastiach by mala podľa europoslancov existovať aspoň jedna monitorovacia stanica na dva milióny obyvateľov. EK navrhla jednu na 10 miliónov obyvateľov. V miestach, kde je pravdepodobné, že sa vyskytnú vysoké koncentrácie ultrajemných častíc (UFP), čierneho uhlíka, ortuti a amoniaku by malo byť jedno vzorkovacie miesto na milión obyvateľov, pôvodný návrh bol jedno miesto na päť miliónov.

 

Poslanci chcú harmonizovať aj indexy kvality ovzdušia v celej EÚ, aby boli porovnateľné, jasné a verejne dostupné s hodinovými aktualizáciami. Majú ich doplniť informácie o príznakoch znečistenia ovzdušia a súvisiacich zdravotných rizikách.

 

Okrem toho EP chce, aby občania mali pri porušení nových pravidiel silnejšie právo na náhradu škody. Europarlament je pripravený začať rokovania s Radou EÚ (členská štáty) o konečnej podobe zákona.

Znečistenie ovzdušia je najčastejšou environmentálnou príčinou predčasných úmrtí v EÚ s približne 300.000 predčasnými úmrtiami ročne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR Foto: TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies