Poliaci a Maďari sú stále proti schváleniu nového rozpočtu EÚ, Brusel si tu určuje demokratické princípy štátu

NETKY.SK • 27 November 2020, 07:38 • 2 min
Poliaci a Maďari sú stále proti schváleniu nového rozpočtu EÚ, Brusel si tu určuje demokratické princípy štátu

BUDAPEŠŤ - Vedúci predstavitelia Poľska a Maďarska sa počas včerajšieho stretnutia v Budapešti zaviazali, že budú vetovať budúci sedemročný rozpočet Európskej únie a balík pomoci v súvislosti s pandémiou koronavírusu v celkovej hodnote zhruba 1,8 bilióna eur, ak bude obsahovať podmienku právneho štátu.

slovakia

left justify in out

Problémom je politické riadenie 

EÚ chce podmieniť vyplácanie finančných prostriedkov dodržiavaním princípov právneho štátu a hodnôt únie, čo vyvolalo tvrdý odpor vo Varšave a Budapešti. Tamojšie pravicové vlády sa stavajú proti nástroju, ktorý by Poľsku a Maďarsku mohol spôsobiť absenciu peňazí EÚ v prípade, ak budú pokračovať v politike, ktorú EÚ považuje za porušenie demokratických štandardov.

 

img

 

Politika podľa Bruselu? 
Premiéri týchto štátov Mateusz Morawiecki a Viktor Orbán však takúto cestu EÚ nepovažujú za správnu a obaja odmietli akýkoľvek mechanizmus, ktorý by finančne sankcionoval členské štáty za porušenie demokratických štandardov.

"Je to veľmi nebezpečné pre súdržnosť Európy. Je to zlé riešenie, ktoré v budúcnosti bude hroziť rozpadom Európy. Vetom bránime jednotu únie," uviedol Morawiecki na tlačovej konferencii.

 

img


Predseda maďarskej vlády Orbán uviedol, že diskusia o právnom štáte v EÚ sa nesmie viazať na spôsoby, ako prekonať súčasnú hospodársku krízu.

 

"Ktokoľvek to spája, je nezodpovedný, pretože kríza si vyžaduje rýchle ekonomické rozhodnutia," podotkol Orbán.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies