Od júla budú všetky zastávky MHD v Košiciach na znamenie

NETKY.SK • 24 Jún 2023, 16:00 • 2 min
Od júla budú všetky zastávky MHD v Košiciach na znamenie

Košice - Od 1. júla budú všetky zastávky mestskej hromadnej dopravy (MHD) v Košiciach na znamenie. Cieľom je optimalizácia výdavkov. TASR o tom informovala hovorkyňa Dopravného podniku mesta Košice Vladimíra Bujňáková s tým, že tento krok konzultovali aj s dopravným podnikom v Bratislave či Nitre, kde už toto opatrenie zaviedli.

slovakia

left justify in out

"Odhadovanú finančnú úsporu pri súčasnom objeme MHD v meste predpokladá dopravca vo výške 200.000 eur ročne. Tá vznikne úsporou pohonných médií, keďže vozidlá MHD nebudú musieť, hlavne v nešpičkovom čase, kedy sa prepravuje menej cestujúcich, zastavovať na všetkých zastávkach a znova sa rozbiehať," uviedla s tým, že práve nákup pohonných látok pre vozidlá MHD, ktorých je DPMK veľkoodberateľom, je jednou z najväčších nákladových položiek. V prípade, ak chce cestujúci na zastávke nastúpiť, je jeho znamením to, že stojí viditeľne v priestore zastávky z pohľadu vodiča. Vozidlo MHD vtedy zastaví automaticky - rovnako aj v prípade, ak sa v jej priestore už nachádza spoj inej linky. Pred vystupovaním je zas potrebné vždy včas, čiže v dostatočnom predstihu pred zastávkou, stlačiť ľubovoľné tlačidlo v priestore pre cestujúcich, ktorým cestujúci oznámi zámer vystúpiť, teda tlačidlo na dopytové otvorenie dverí alebo tlačidlo "STOP". DPMK postupne do konca tohto roka vyhodnotí prevádzkové údaje a zapracuje ich do cestovných poriadkov jednotlivých liniek. Bujňáková pripomenula, že v Košiciach je zhruba 15 rokov približne sto zastávok na znamenie. Po novom sa to bude týkať všetkých autobusových aj električkových zastávok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Peter Vince
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies