Pozrite si, aké opatrenia platia v okolitých krajinách a kde sa povinnej karanténe určite nevyhnete

NETKY.SK • 14 Január 2021, 13:53 • 2 min
Pozrite si, aké opatrenia platia v okolitých krajinách a kde sa povinnej karanténe určite nevyhnete

BRATISLAVA – Aktuálna epidemiologická situácia je veľmi vážna vo väčšine európskych krajín. Porovnali sme epidemiologické opatrenia v okolitých štátoch. Prečítajte si, kde si ľudia užívajú slobodnejší život a kde naopak platí tvrdý lockdown.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Rakúsko

V susednom Rakúsku aktuálne platí už 3. lockdown v poradí. Aj napriek tomu, že pred Vianocami sa v krajine začali uvoľňovať reštrikcie, epidemiologická situácia sa v priebehu pár dní výrazne zhoršila.

 

Vláda tak musela pristúpiť k opätovnému sprísňovaniu opatrení. Na území rakúska platí zákaz vychádzania do 24. januára, občania môžu svoje domovy opustiť iba v nevyhnutných prípadoch.

 

Otvorené sú iba obchody s potravinami, drogériou, lekárne či čerpacie stanice. Ľuďom je odporúčaná práca z domu. Školy a univerzity ostávajú na dištančnej forme štúdia do 17. januára.

 

Hotely a reštaurácie taktiež ostávajú zatvorené. Povolený je iba ambulantný predaj či donášková služba.

 

img

 

Zakázané sú všetky hromadné podujatie či športové aktivity s výnimkou profesionálnych športov, ktoré sa organizujú na otvorenom priestranstve.

 

Lyžiarske strediská dostali zelenú, návštevníci však musia dodržiavať prísne stanovené opatrenia. V Rakúsku aktuálne od 8. do 17. januára prebieha 2. kolo bezplatného plošného testovania obyvateľstva.

 

S uvoľňovaním opatrení sa však počíta až po ukončení lockdownu, teda 24. januára. Ľudia, ktorí do Rakúska prichádzajú zo zahraničia musia podstúpiť 10-dňovú domácu karanténu alebo 5-dňovú izoláciu po absolvovaní negatívneho testovania na koronavírus.

 

V reakcii na zhoršujúcu sa epidemiologickú situáciu na Slovenskuv Českej republike posilnilo Rakúsko hraničné kontroly a uzavrelo niektoré menšie hraničné priechody.

 

Od 15. januára bude zároveň platiť povinná online registrácia pre všetkých, ktorí vstupujú na územie krajiny. Výnimku dostali iba pendleri, vodiči z povolania ako aj občania, ktorí vstupujú do krajiny z osobitných a rodinných dôvodov.

 

Prečítajte si viac: Nemecko zaznamenalo najvyšší denný prírastok úmrtí

 

Česká republika

V Českej republike je situácia veľmi podobná. Do minimálne 22. januára platí v krajine núdzový stav. Od 27. decembra 2020  platí v Českej republike  5. stupeň protiepidemiologického systému PES.

 

To znamená, že sú otvorené len obchody s nevyhnutným tovarom, ako sú potraviny, drogérie, lekárni či benzínové pumpy. Zatvorené sú aj všetky reštaurácie, hotely, penzióny či vnútorné športoviská. Na verejnosti je prísne zakázané predávať alkohol.

 

Na jednom mieste sa môžu zhromažďovať maximálne 2 osoby, pričom platí zákaz nočného vychádzania od 21:00 do 5:00 hodiny rannej.

 

Svoju prevádzku tiež zastavili aj lyžiarske strediská. Obmedzený je aj počet účastníkov na svadbách či pohreboch. Vonkajšie športovanie zakázané nie je, skupinu však môžu tvoriť maximálne dve osoby.

 

img

 

Vstup do Česka je povolený osobám s negatívnym výsledkom PCR testu, nie však starším ako 72 hodín. V opačnom prípade je nutné sa podrobiť domácej karanténe a najskôr v piaty deň podstúpiť negatívne testovanie PCR testom na vlastné náklady.

 

Po príchode z rizikových krajín je tiež nutné vyplniť registračný formulár.

 

Cudzinci môžu na územie ČR vstúpiť iba vo výnimočných prípadoch ako je pracovná cesta, nevyhnutná návšteva rodiny či zdravotné vyšetrenie.

 

Súvisiaci článok: Pozrite si, aké protiepidemiologické opatrenia platia v okolitých krajinách. Skutočne sme na tom tak zle?

 

Poľsko

V Poľsku platí od Od 28. decembra 2020 do 17. januára 2021 tzv. Národná karanténa, čo v praxi znamená, že je obmedzený pohyb osôb a zatvorené viaceré prevádzky.

 

Zatvorené sú hotely, lyžiarske strediská či nákupné centrá. Stopku dostali aj spoločenské a športové podujatia, diskotéky či večierky. Zároveň sú zatvorené aj všetky uzavreté športoviská.

 

V prípade bohoslužieb je nutné dodržiavať nariadenia 1 osoba na 15 metrov štvorcových. Prevádzky služieb ako sú kozmetiky, kaderníctva či manikúry môžu mať otvorené, avšak musia spĺňať prísne nariadenia.

 

V prípade ľudí, ktorí pricestovali do Poľska hromadnou dopravou platí povinná 10-dňová karanténa.

 

Prečítajte si tiež: Chystáte sa do Rakúska? Od polovice januára platia na hraniciach nové pravidlá

 

Maďarsko

Od 4. novembra je v Maďarsku vyhlásený 90-dňový núdzový stav. Hotely môžu prijímať hostí, ktorí do krajiny cestujú výhradne na služobné účely, nie za účelom turizmu. Rekreačné zariadenia vrátane múzeí, divadiel či posilňovní sa zatvorili v pondelok 11. januára 2021.

 

Podobne ako tomu je aj na Slovensku, v Maďarsku majú osoby nad 65 rokov vyhradené hodiny na nákup potravín či drogérie. Od 1. septembra 2020 platí zákaz vstupu do Maďarska, iným ako maďarským občanom.

 

img

 

Do krajiny ale môžu vstúpiť aj cudzinci s trvalým pobytom či jeho rodinný príslušníci. Vláda taktiež odklepla hraničné kontroly pri vstupe, ktoré budú platiť do 31. januára.

 

Pri návrate do Maďarska platí prísna 10-dňová karanténa, ľudia sú povinní si stiahnuť do svojich telefónov mobilnú aplikáciu, na základe ktorej sa sleduje jej prípadné porušenie. Po prílete do Maďarska musia občania iných štátov opustiť krajinu do 24 hodín.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies