V Stredoslovenskom múzeu v Banskej Bystrici sa bude hovoriť a osudoch kňazov počas stavovských povstaní

NETKY.SK • 16 Júl 2023, 17:30 • 2 min
V Stredoslovenskom múzeu v Banskej Bystrici sa bude hovoriť a osudoch kňazov počas stavovských povstaní

BANSKÁ BYSTRICA – Stredoslovenské múzeum (SSM) v Banskej Bystrici pripravilo 18. júla o 17.00 h v Matejovom dome ďalšiu časť obľúbeného programu Čo sa skrýva v depozitári? Kustód múzea Jakub Masarik návštevníkom povie o ťažkých osudoch kňazov, konkrétne ľubietovského katolíckeho farára Jána Benkoviča, v období Tököliho stavovského povstania.

slovakia

left justify in out

V uhorských dejinách bolo 17. storočie veľmi búrlivým obdobím. Charakteristickým javom tohto storočia boli aj tzv. stavovské povstania, teda konflikty medzi šľachtou a panovníkmi z habsburskej dynastie. "V tej dobe aj v okolí Banskej Bystrice a Zvolena prebiehala tvrdá rekatolizácia a kruto zasahovali kurucké jednotky. Ich pôsobenie zanechalo stopy v nejednej obci a podpísalo sa na životnom osude viacerých katolíckych kňazov," konštatoval Masarik. Ľubietová, Horná Mičiná, Očová a ďalšie obce boli svedkami neprávostí, ktoré kuruci páchali na tamojšom duchovenstve.

Obraz Jána Benkoviča je symbolickým pamätníkom týchto udalostí. Nenesie v sebe len svoj príbeh, ale príbeh všetkých v tom čase prenasledovaných farárov. "Benkovič bol mladý absolvent Seminára svätého Štefana v Trnave, ktorý začal svoje kňazské pôsobenie vo Svätom Ondrejovi, v dnešnom Brusne. Krátko na to mu pridelili farnosť v Ľubietovej, kde sa mu však dobre nevodilo. Okrem toho bol neustále prenasledovaný pre svoju vieru kurucmi. Cesta vykúpenia sa mu stala osudnou," uviedol kustód s tým, že viac sa návštevníci dozvedia na podujatí SSM.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
TASR / Marek Nemček Foto: Muzeum.sk
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies