Českí poslanci hlasovali o novele pandemického zákona. Ako to dopadlo?

NETKY.SK • 3 Február 2022, 06:36 • 2 min
Českí poslanci hlasovali o novele pandemického zákona. Ako to dopadlo?

PRAHA - Pandemický zákon slúži ako predloha na vyhlasovanie epidemiologických opatrení, aktuálne však platí len do 28. februára. Ak by po tomto dátume prestal platiť, skončila by spolu s ním aj väčšina opatrení, zdôraznil v parlamente český minister zdravotníctva Vlastimil Válek.

slovakia

left justify in out

Poslanecká snemovňa Parlamentu ČR schválila v stredu neskoro večer – po takmer dvojdňovom rokovaní – novelu pandemického zákona. Rokovania sprevádzali obštrukcie zo strany opozičného hnutia SPD. Zákon však nakoniec pretlačili vládni poslanci a posunuli ho tak do Senátu, informuje portál Novinky.cz.

 

img

 

Samotné záverečné hlasovanie, ku ktorému snemovňa pristúpila po približne 35 hodinách rokovaní, sprevádzali zmätky. Po prvom kole, v ktorom poslanci odsúhlasili novelu väčšinou 70 hlasov, museli hlasovať znova, a to pre nedodržanie tzv. procesnej náležitosti. Pôvodné hlasovanie vyhlásili za zmätočné. Výsledok druhého hlasovania bol ale rovnaký: 

 

Prečítajte si tiež: Zomrel bývalý minister školstva

 

Novela českého pandemického zákona z pera vládnej koalície zároveň rozširuje okruh činností, ktorých sa budú môcť vyhlásené opatrenia týkať. Úrady by vďaka nej mohli nariadiť napríklad testovanie na koronavírus podnikateľom, študentom, žiakom a predškolákom, nielen zamestnancom a iným pracovníkom.

 

Nariadenie izolácie alebo karantény by vďaka nej tiež mohli príslušné orgány oznamovať ľuďom aj telefonicky alebo krátkou textovou správou. Možnosť vydávať opatrenia pre svoje rezorty majú v súlade s novelou dostať aj ministerstvá obrany a vnútra.

 

 

Rokovania Snemovne sprevádzali obštrukcie zo strany hnutia SPD. Jednotliví poslanci tohto hnutia sa striedali pri rečníckom pultíku viac ako 30 hodín, najdlhšie tam rečnil šéf SPD Tomio Okamura. Hnutie tiež avizovalo, že proti novele pripravuje ústavnú žalobu.

 

Možno vás zaujme: Dramatické chvíle počas audiencie u pápeža! Muža odviedli žandári

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies