Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
29. okt. 2020Klára
BratislavaBratislava 14°
Biblia
TV program
Moje Netky
08.06.2020 17:02 Zdravie
Proti COVID-19 zrejme môže pomôcť aj vitamín K
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
08.06.2020 17:02 Zdravie

Proti COVID-19 zrejme môže pomôcť aj vitamín K



BRATISLAVA - Vitamín K by mohol pomôcť v boji proti ochoreniu COVID-19. Tvrdia to holandskí vedci. Podľa nich pacienti, ktorí zomreli alebo sa ocitli na jednotke intenzívnej starostlivosti, mali nedostatok vitamínu, ktorý sa nachádza napríklad v špenáte, vajciach či v tvrdých a modrých syroch. Domnievajú sa, že zmena jedálnička by mohla prispieť v boji proti ochoreniu.


Zamerali sa na pacientov z nemocnice Canisius Wilhelmina v meste Nijmegen. Na projekte spolupracuje aj Ústav kardiovaskulárneho výskumu v Maastrichte. Študovali počas neho 134 pacientov hospitalizovaných s COVID-19 medzi 12. marcom a 11. aprílom, a tiež skupinu 184 zdravých ľudí rovnakého vekového zloženia.

 

Nachádza sa v jedle
Uviedli, že COVID-19 spôsobuje krvné zrazeniny a vedie k degradácii elastických vlákien v pľúcach. Vitamín K, ktorý sa nachádza v jedle a absorbuje sa v tráviacom trakte, je kľúčový na produkciu proteínov potrebných na regulovanie zrážanlivosti a ochranu proti pľúcnym chorobám.

 


Odborníci v súčasnosti hľadajú financie potrebné na klinické testy. Vedec Rob Janssen na základe počiatočných výsledkov povzbudzuje ľudí, aby v "zdravom množstve" prijímali vitamín K. Výnimku však tvoria pacienti, ktorí užívajú lieky na riedenie krvi. 

 

"Máme prostriedok, ktorý nemá žiadne vedľajšie účinky, dokonca sú menšie ako u placeba," dodal.

 

Syry aj zelenina
"Radím, aby sme užívali doplnky s vitamínom K. Aj keby nepomáhal pri vážnych prípadoch súvisiacich s COVID-19, je dobrý pre cievy, kosti a pravdepodobne aj pre pľúca. Poznáme vitamín K1, ktorý sa nachádza v špenáte, brokolici, listovej zelenine, čučoriedkach, vo všetkých druhoch ovocia a zeleniny. Vitamín K2 sa lepšie vstrebáva v tele. Obsahujú ho holandské, a musím povedať, že aj francúzske syry," prezradil.

 


Aj japonský pokrm natto obsahuje veľa vitamínu K2 a podľa Janssena by bolo dobré preštudovať jeho ďalšie účinky na zdravie.

 

"V Londýne spolupracujem s japonskou vedkyňou. Podľa nej je pozoruhodné, že v japonských regiónoch, kde často jedia natto, neohlásili ani jedného mŕtveho na COVID-19," vyjadril sa.



reklama


reklama


Kríza, ktorú priniesol koronavírus, nás silno zasiahla. Vopred ďakujeme každému, kto zašle hoci len niekoľko centov na náš účet SK30 7500 0000 0040 2698 9329 Pomôžete tak ľudom, ktorí už roky pracujú pre vás, našich čitateľov, a to aj napriek nižšiemu platu či predĺženému pracovnému času.


Zdroj: SITA/Netky Barbora Lucivjanska

Foto:  Unsplash



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok