Svetová banka varuje pred rastúcou chudobou na Madagaskare

NETKY.SK • 26 Február 2024, 19:15 • 2 min
Svetová banka varuje pred rastúcou chudobou na Madagaskare

ANTANANARIVO - Hodnotenie chudoby na Madagaskare, ktoré vo štvrtok zverejnila Svetová banka, odhaľuje, že 75,2 percenta populácie na Madagaskare žilo v roku 2022 pod národnou hranicou chudoby v porovnaní so 72,9 percentami v roku 2012.

slovakia

left justify in out

Podľa správy miera vidieckej chudoby zostáva vysoká na úrovni 79,9 percenta v roku 2022, zatiaľ čo mestská chudoba sa zvýšila zo 42,2 percenta v roku 2012 na 55,5 percenta v roku 2022, najmä v sekundárnych mestách. 

V správe sa uvádza, že miera chudoby sa na Madagaskare líši, pričom najvyšší počet pracujúcich ľudí má región Androy na juhu. Medzitým majú severné regióny nižšiu úroveň chudoby v dôsledku zvýšenej ekonomickej aktivity, ako je cestovný ruch a výroba vanilky. Na rozdiel od toho sa východná časť krajiny stala oblasťou vysokej chudoby v dôsledku častých cyklónov, ktoré zanechávajú veľké stopy skazy a spôsobujú stratu majetku medzi domácnosťami.

Nárast chudoby sa väčšinou pripisuje pandémii COVID-19, vysokým cenám základných potravín, prírodným katastrofám a rastúcej mestskej populácii s malými príležitosťami na slušné zamestnanie, najmä v sekundárnych mestách, uvádza správa.

Medzi pretrvávajúce faktory, ktoré udržujú a prehlbujú chudobu na Madagaskare, patrí nízka poľnohospodárska produktivita a nedostatok základných služieb vo vidieckych oblastiach, slabý ľudský kapitál, vysoká miera pôrodnosti, vysoká zraniteľnosť voči otrasom vrátane klimatických katastrof, politická nestabilita a globálne krízy a nedostatok ekonomických príležitostí, dodáva správa.

Atou Seck, manažér Svetovej banky pre Madagaskar, uviedol, že riešenie chudoby na Madagaskare si vyžaduje odvážne prorastové reformy, ktoré by mali zlepšiť podnikateľské prostredie, podporiť hospodársku súťaž, vybudovať ľudský kapitál, investovať do konektivity, prístupu k energii a digitálnej infraštruktúry. zvýšiť produktivitu poľnohospodárstva. „Zavedením takýchto opatrení môže Madagaskar vytvoriť priaznivé prostredie, ktoré podporuje rast súkromného sektora, vytváranie pracovných miest a znižovanie chudoby, z čoho má v konečnom dôsledku prospech celá populácia,“ dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: World Bank
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies